Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

– Vi har ikke undersøkt situasjonen godt nok

– Vi må se på hvor ressursene først skal settes inn, sier Sveinung Stensland (H), som diskuterte politikernes fastlege-tiltak med lederen for Trønderopprøret, Tor Magne Johnsen.

Publisert: 2018-02-02 — 11.00
Denne artikkelen er over fire år gammel.

STORTINGET: Høyres helsepolitiske talsperson, Sveinung Stensland møtte fastlege og leder for Trønderopprøret, Tor Magne Johnsen, på Stortinget torsdag.

Trønderopprøret, en politisk uavhengig gruppe av fastleger som jobber for å sikre fastlegeordningen, møtte på Stortinget for første gang for å diskutere fastlegeordningen med flere stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene.

Les saken: – Det er kritisk at det skjer en endring så raskt som mulig

Under diskusjonen kom det frem at fastlegene ikke støtter alle fastlege-tiltakene som Stortingets helse- og omsorgskomité vedtok denne uken. Stensland gir heller ikke full tilslutning.

Vi kan ikke løse alle utfordringene i spesialisthelsetjenesten, mesteparten må løses i primærhelsetjenesten.
Sveinung Stensland, medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité og Høyres helsepolitiske talsperson

– Jeg mener at en del av forslagene er å gå litt for fort fram. Når vi skal ha en evaluering kan det være nyttig å se på hva som virkelig bør ses på først og på hvor skal vi sette inn ressursene først. Her er Trønderopprøret ikke enig i alle punktene, og det viser at vi ikke har undersøkt situasjonen godt nok, sier Stensland.

Finansieringen
Han viser blant annet til komiteens forslag til regjeringen om å gjøre prosjektordningen med allmennlege i spesialisering (ALIS) til en nasjonal ordning, og hvor legene sikres en fastlønn.

I dag er derimot om lag 70 prosent av fastlegene selvstendig næringsdrivende.

– Det er viktig at endringer favner alle fastlegene, løsningene må stå seg for både fastlønnede og de som driver privat, sier Johnsen.

Stensland er opptatt av å se på finansieringsmodellen.

– Alle fastlegepraksiser er ikke, og det er kanskje ikke riktig med en lik støttemodell. Det er stor forskjell på drive en fastlegepraksis i Oslo sentrum og i indre Sogn, og det fanger ikke dagens modell godt nok opp.

– Svært utfordrende
Stensland vil ikke bruke ordet krise om fastlegeordningen, men vedgår at det er kritisk mange steder.

– Vi har absolutt behov for å gjøre endringer, i finansieringsmodellen, i tilgangen på fastleger, i samhandlingen mellom primær- og spesialisthelsetjenesten og i måten det jobbes på. En del ting er svært utfordrende, og vi er nødt til å finne løsninger.

– Jeg har ikke tenkt til å gi meg og vil jobbe for en velfungerende fastlegeordning. Vi kan ikke løse alle utfordringene i spesialisthelsetjenesten, mesteparten må løses i primærhelsetjenesten, sier Stensland.  

Hør mer i intervjuet øverst i saken om hva Høyres helsepolitiske talsperson sier om politikernes videre arbeid med fastlegetiltak og på hvor lenge fastlegene kan vente på endring.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Solveig Gaaseide 03.02.2018 08.59.06

  -Bra at helsesekretærer kan sende ut resepter som allerede er klarert av lege. - Vi trenger ikke bare økonomer i helsevesenet, ingeniører også ( ikke les mann) - Vi trenger leger som kan drive uten fastlegeordning. Mitt liv har blitt reddet av private aktører. - Nå har jeg igjen begynt å støtte Leger uten grenser med et lite bidrag i mnd.

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!