– En stor dag for legene og det norske arbeidslivet

Legepresidenten, leder av Overlegeforeningen og Ylf-lederen beskriver løsningen på sykehuskonflikten som en milepæl og en vesentlig seier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Dette er en stor dag for legene, for Legeforeningen, det norske arbeidslivet. At vi er blitt enige med Spekter om en tariffavtale er en seier for kollektivt vern. Så er det viktig å si at enigheten om en avtale og at vi ikke nok en gang skal møtes i Rikslønnsnemnda, også er en seier partssamarbeidet og for den norske modellen, sier president i Legeforeningen, Marit Hermansen.

Natt til onsdag var forhandlingene mellom Legeforeningen og Spekter endelig i havn, og det ble satt en sluttstrek for den lange sykehuskonflikten.

Jeg er helt sikker på at dette også bør kunne være en seier for arbeidsgiversiden. Jon Helle, Leder av Overlegeforeningen

Det skjedde dagen før partene skulle møtes for andre gang i Rikslønnsnemnda.

– Mer likeverdig partsforhold
Leder av Overlegeforeningen, Jon Helle, er like begeistret over at konflikten nå er over.

– Det viktigste er enigheten om kollektivt rullerende planer – det er en vesentlig seier, sier Helle. Han mener det nå er et lagt et godt grunnlag for samarbeidet fremover.

– Jeg er helt sikker på at dette også bør kunne være en seier for arbeidsgiversiden fordi vi får et mer likeverdig partsforhold og dermed mer gjensidighet som gjør det lettere å komme frem til avtaler som ivaretar begge parters behov.

Bedre rettigheter for gravide og LIS
Christer Mjåset, leder av Yngre legers forening (Ylf) er svært fornøyd med retten til fritak fra vakt for gravide i siste trimester, noe Ylf har jobbet for lenge.

– Dette betyr utrolig mye for yngre leger. At det er mulig å være gravide og bli ivaretatt på jobb, er virkelig en milepæl.

I avtalen ligger også en styrking av muligheten for å få fullført spesialistløpet for leger i spesialisering (LIS).

– Vi har fått sikret utdanningen og spesialiseringen til de som har vært i gammel ordning i midlertidig fire-, fem- og seksårsstillinger. Disse får nå rett til gjennomstrømming ved universitetssykehusene, sier Mjåset.

Hør mer i intervjuet øverst i saken om hva som bidro til at Legeforeningen og Spekter til slutt ble enige om en avtale samt hva det skal jobbes med fremover.

Powered by Labrador CMS