Stortingspolitiker Nicholas Wilkinson (SV) mener alle som jobber i helsevesenet må vaksineres med vaksinene som omfattes av barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Morten Brun/SV

Krever obligatorisk vaksinering av alle som jobber i helsevesenet

– Alle i helsevesenet må ta vaksinene som omfattes av barnevaksinasjonsprogrammet, mener SV-representant.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

(Saken er oppdatert kl 14:11, med Høyres Sveinung Stenslands synspunkter på obligatorisk vaksinering).

Stortingsrepresentant Nicolas Wilkinson (SV) ønsker nå et forslag om at alle som jobber i helsevesenet må ha tatt alle vaksinene som omfattes av det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

– Utsettes for livsfare
Et slikt forslag skal behandles i SV’s stortingsgruppe denne uken.
Norge har høy vaksinedekning, men det er ikke nok, mener Wilkinson:

– Men fordi vi i Norge har mulighet til unntak, så er det mange som jobber i helsevesenet, som ikke har vaksinert seg, sier Wilkinson til Dagens Medisin.

– Smittebærere kan utsette pasienter for livsfare. Jeg ønsker obligatorisk vaksinering så helsevesenet er trygt for alle pasientene. Også de med immunsvikt eller som ikke har kunnet ta vaksiner av helseårsaker. Også renholdere og servicepersonale, som er svært viktige i sykehusene, må også vaksineres.
I Sverige åpnet man nylig for å diskutere et slikt krav om vaksinering.

Også Høyre krever obligatorisk vaksinering
Høyres Sveinung Stensland, minner om at også han mener at man må stille krav om at ansatte i sykehus stiller seg bak vaksinasjonsprogrammet, noe han også fremholdt i Aftenposten søndag.

– Når ikke helsepersonell stoler på skolemedisin og forskning, hvorfor skal da pasienter gjøre det?, spør han.

– Har du ikke tillit til vaksineprogrammet, har du heller ingenting på et sykehus å gjøre. Som Samuel Butler (1835-1902) sa: «Vaksinasjon er det medisinske sakrament som tilsvarer dåpen», sier Stensland.

– Vi kan ikke ha det slik at leger og sykepleiere som jobber med de sykeste pasientene, blir en fare for de samme pasientene. Helsepersonell som ikke vil vaksinere seg, har ikke noe i det offentlige helsevesenet å gjøre. 

– Må være gratis
Wilkinson mener man bør starte med vaksinene som tilbys gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

– Så får vi vurdere andre vaksiner, som influensavaksine, etter hvert.

– Det må være et gratis tilbud om vaksiner for alle i helsevesenet, tilgjengelig på arbeidsplassen. De skal ikke betale prisen for å gjøre helsevesenet tryggere. Jeg mener selvsagt ikke at dette skal gjelde de som av medisinske årsaker ikke kan vaksinere seg.

Powered by Labrador CMS