Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Stortingspolitiker Nicholas Wilkinson (SV) mener alle som jobber i helsevesenet må vaksineres med vaksinene som omfattes av barnevaksinasjonsprogrammet.

Stortingspolitiker Nicholas Wilkinson (SV) mener alle som jobber i helsevesenet må vaksineres med vaksinene som omfattes av barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Morten Brun/SV

Krever obligatorisk vaksinering av alle som jobber i helsevesenet

– Alle i helsevesenet må ta vaksinene som omfattes av barnevaksinasjonsprogrammet, mener SV-representant.

Annons:

(Saken er oppdatert kl 14:11, med Høyres Sveinung Stenslands synspunkter på obligatorisk vaksinering).

Stortingsrepresentant Nicolas Wilkinson (SV) ønsker nå et forslag om at alle som jobber i helsevesenet må ha tatt alle vaksinene som omfattes av det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

– Utsettes for livsfare
Et slikt forslag skal behandles i SV’s stortingsgruppe denne uken.

Norge har høy vaksinedekning, men det er ikke nok, mener Wilkinson:

– Men fordi vi i Norge har mulighet til unntak, så er det mange som jobber i helsevesenet, som ikke har vaksinert seg, sier Wilkinson til Dagens Medisin.

– Smittebærere kan utsette pasienter for livsfare. Jeg ønsker obligatorisk vaksinering så helsevesenet er trygt for alle pasientene. Også de med immunsvikt eller som ikke har kunnet ta vaksiner av helseårsaker. Også renholdere og servicepersonale, som er svært viktige i sykehusene, må også vaksineres.

I Sverige åpnet man nylig for å diskutere et slikt krav om vaksinering.

Også Høyre krever obligatorisk vaksinering
Høyres Sveinung Stensland, minner om at også han mener at man må stille krav om at ansatte i sykehus stiller seg bak vaksinasjonsprogrammet, noe han også fremholdt i Aftenposten søndag.

– Når ikke helsepersonell stoler på skolemedisin og forskning, hvorfor skal da pasienter gjøre det?, spør han.

– Har du ikke tillit til vaksineprogrammet, har du heller ingenting på et sykehus å gjøre. Som Samuel Butler (1835-1902) sa: «Vaksinasjon er det medisinske sakrament som tilsvarer dåpen», sier Stensland.

– Vi kan ikke ha det slik at leger og sykepleiere som jobber med de sykeste pasientene, blir en fare for de samme pasientene. Helsepersonell som ikke vil vaksinere seg, har ikke noe i det offentlige helsevesenet å gjøre. 

– Må være gratis
Wilkinson mener man bør starte med vaksinene som tilbys gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

– Så får vi vurdere andre vaksiner, som influensavaksine, etter hvert.

– Det må være et gratis tilbud om vaksiner for alle i helsevesenet, tilgjengelig på arbeidsplassen. De skal ikke betale prisen for å gjøre helsevesenet tryggere. Jeg mener selvsagt ikke at dette skal gjelde de som av medisinske årsaker ikke kan vaksinere seg.

 

 

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Lege 13.01.2018 08.56.28

  Høyre og Stensland lefler med totalitære ideer. Å legge føringer for hva helsepersonell skal tenke og mene et hverken forenlig med den linerale rettsstaten elle vitenskapelige metode. At motstand mot barnevaksinasjonsprogrammet kan føre til tvil rundt faglige kvalifikasjoner er en annen sak. Å kreve vaksiner ( som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet) som forutsetning for å få arbeid på sykehus syntes jeg også er uproblematisk.

 • verdensmannen 08.01.2018 17.51.40

  Nøye gjennomtenkt forslag fra SV der altså. Får starte med Kry-legene og de andre videolegene da, kanskje? Eller tenke litt grundigere gjennom hva "alt helsepersonell" betyr i praksis?

 • Hanne Koplev 08.01.2018 14.05.32

  Angående muligt krav om influenza-vaccination af plejepersonale, bør man først undersøge om et sådant tiltag er effektivt. Mere læsning i dette link: http://www.cochrane.org/CD005187/ARI_influenza-vaccination-healthcare-workers-who-care-people-aged-60-or-older-living-long-term-care

Nyheter fra startsiden

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Søk i utbetalingene fra legemiddelindustrien

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!