Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

FÅR PROTONSENTER: Administrerende direktør Eivind Hansen ved Haukeland universitetssjukehus takker alle som har stått på for protonanlegg i Bergen. Innfelt i bildet er tomten der partikkelsenteret skal bygges.

FÅR PROTONSENTER: Administrerende direktør Eivind Hansen ved Haukeland universitetssjukehus takker alle som har stått på for protonanlegg i Bergen. Innfelt i bildet er tomten der partikkelsenteret skal bygges. Foto: Katrine Sunde, Haukeland universitetssjukehus

– Nå er det bare å kjøre på

Helse Vest håper å hoste opp egne midler for å kunne bygge protonsenter samtidig som Oslo.

Annons:

I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Krf og Venstre ble det klart at det blir protonsenter også i Bergen. Tidligere har regjeringen signalisert at det bare skulle bygges i Oslo.

Nyheten blir godt tatt imot i Bergen.

– Vi er veldig positive til det som ligger i forslag til statsbudsjett. Det gir mulighet for å bygge to partikkelterapianlegg i Bergen og Oslo, slik det ble anbefalt i det felles RHF-prosjektet. Dette er en god nyhet for pasientene ved at vi får større kapasitet for denne type behandling. Dette er særlig viktig for barn og ungdom, som får større stråleskader av tradisjonell behandling, sier Eivind Hansen, administrerende direktør ved Haukeland universitetssjukehus.

Kan bygge raskere
I budsjettavtalen går det frem at Oslo skal ha senter innen 2022, men senteret i Bergen skal stå ferdig innen 2025. Senterets kapasitet og størrelse skal da tilpasses behov og utvikling. Haukeland-direktøren avviser likevel at Bergen i realiteten har tapt kampen om å være først.

“ Vi gleder oss med pasientene, som vil få et bedre liv med moderne strålebehandling i fremtiden, ”

- Eivind Hansen, direktør

– I avtalen går det frem at senter nummer to skal stå ferdig senest 2025, men at Helse Vest har mulighet til å mellomfinansiere investeringen. Vi kan altså, dersom vi har likviditet, bygge raskere, sier Hansen.

– Har dere økonomi til det?

– Det skal vi jobbe med å få til. Vi har kjøpt tomt, startet forskningsarbeid og har et godt miljø for å styre utviklingen av et slikt senter. Det er mange grunner til å kjøre prosesser parallelt med Oslo, blant annet kan vi samarbeide om både det bygningsmessige, innkjøp, forskning og kompetanseutvikling, sier Hansen.

Håper å bygge samtidig med Oslo
Han vil ikke på nåværende tidspunkt si at målsetningen er at også senteret i Bergen skal stå klart i 2022.

– Statsbudsjettet sier at begge anleggene skal fullfinansieres, så det er snakk om mellomfinansiering frem til 2025 når staten har levert alle sine bidrag. Det er viktig for oss å drive prosessen videre, og vi skal nå legge en god finansieringsplan lokalt. For pasienter, forskning og fagutvikling er det gunstig å komme raskt i gang, og vi vil etter hvert komme med en tidsplan som viser når senteret skal være ferdig.

– Nå gleder vi oss over at et viktig vedtak er passert. Det er bestemt at Bergen skal få protonalegg, at det skal være fullfinansiert, at det skal stå klart senest i 2025 og at Helse Vest har mulighet til å sikre mellomfinansiering raskere. Så nå er det bare å kjøre på!

Takker kolleger
Direktøren takker alle som har stått på for protonanlegg på Vestlandet.

– Jeg vil rette takk til medarbeiderne lokalt og regionalt, særlig min forgjenger Stener Kvinnsland, direktør for kreftavdelingen Olav Mella og direktør i Helse Vest Herlof Nilssen, som har vært viktigere aktører både lokalt og nasjonalt. Jeg vil og løfte frem det gode samarbeidet med Universitetet i Bergen, Bergen Forskningsstiftelse og Høyskolen på Vestlandet. Her både finnes og bygges det kompetansemiljø, og drives forskning på høyt nivå som blir viktig i den videre satsingen.

Hovedgevinsten med protoner er at det kan gis en lavere stråledose til normalvev slik at langtidsskader kan reduseres. I dag må norske pasienter til utlandet for å få behandlingen.

– Jeg vil også takke politikerne som har sett viktigheten av det, og som er villig til å bruke ressurser på en slik satsing. Vi har hatt god kontakt med mange politikere som er opptatt av å bedre helsetilbudet og utvikle den regionaliserte kreftomsorgen videre. Vi gleder oss med pasientene, som vil få et bedre liv med moderne strålebehandling i fremtiden, sier Hansen.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Økonom 26.11.2017 21.21.58

  Kan man anta at denne ressursbruken er vurdert opp prioriteringskriteriene nytte, kostnadseffektivitet og alvorlighet? Har ikke sett den analysen og vurderingen riktignok, men storting og regjering har jo bestemt at ressursbruk på helseområdet skal styres etter de prinsippene. Noen som har en link?

 • CarbonJon 24.11.2017 20.56.09

  Trodde pengene fra Moen skulle gå til Carbon og Helium gantry

 • eiger litt 24.11.2017 22.23.30

  Trond Mohn eiger litt over halvparten helse bergen eiger litt styre.medl. eiger litt og noen andre tulliger som betalte 25 kr pr.aksje som i dag står i ca.20 kr betalte litt.

 • T;V 24.11.2017 19.34.33

  Hvorfor sletter dagens medesin at Ikt direktøren i helse vest som ligger rett under Herlofsen er broren til direktøren i helse Bergen som gransker sin sjef Kvinnsland i innovest .

 • T:V 24.11.2017 18.59.20

  Nå er jo bror til direktør Hansen direktør i helse vest IKT så litt skryt om Herlofsen kan jo hjelpe litt på karrieren

 • Slett meg ei 24.11.2017 16.42.46

  Hansen kan gjerne takke Kvinnsland han vart jo premiert som ny direktør da han gransket sin sjef Kvinnsland som i alle år var styreleder i i skandale selskapet Innovest. Det som er utroligt er jo at styre lot deg få lov og ikke hadde en ekstern gransking på innovest og spesielt styrelederens rolle i dette.

Nyheter fra startsiden

bilde av erna solberg

Spesialisthelsetjeneste

Åpnet nytt sykehus i Bergen

Stig Slørdahl, beslutningsforum

Beslutningsforum vraket Ocrevus

Norske pasienter får ikke ny MS-medisin4

Kreftkongressen ESMO 2018

Mot mindre kreftbehandling

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Slik sikret Danmark full åpenhet om industripengene

Bilde av Joachim Henriksen

Utbetalinger fra legemiddelindustrien

Samarbeider kun med åpne leger

Oslo universitetssykehus

Går av som HR-direktør ved OUS

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!