FÅR PROTONSENTER: Administrerende direktør Eivind Hansen ved Haukeland universitetssjukehus takker alle som har stått på for protonanlegg i Bergen. Innfelt i bildet er tomten der partikkelsenteret skal bygges. Foto: Katrine Sunde, Haukeland universitetssjukehus

– Nå er det bare å kjøre på

Helse Vest håper å hoste opp egne midler for å kunne bygge protonsenter samtidig som Oslo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og Krf og Venstre ble det klart at det blir protonsenter også i Bergen. Tidligere har regjeringen signalisert at det bare skulle bygges i Oslo.

Nyheten blir godt tatt imot i Bergen.

– Vi er veldig positive til det som ligger i forslag til statsbudsjett. Det gir mulighet for å bygge to partikkelterapianlegg i Bergen og Oslo, slik det ble anbefalt i det felles RHF-prosjektet. Dette er en god nyhet for pasientene ved at vi får større kapasitet for denne type behandling. Dette er særlig viktig for barn og ungdom, som får større stråleskader av tradisjonell behandling, sier Eivind Hansen, administrerende direktør ved Haukeland universitetssjukehus.

Kan bygge raskere
I budsjettavtalen går det frem at Oslo skal ha senter innen 2022, men senteret i Bergen skal stå ferdig innen 2025. Senterets kapasitet og størrelse skal da tilpasses behov og utvikling. Haukeland-direktøren avviser likevel at Bergen i realiteten har tapt kampen om å være først.

Vi gleder oss med pasientene, som vil få et bedre liv med moderne strålebehandling i fremtiden, Eivind Hansen, direktør

– I avtalen går det frem at senter nummer to skal stå ferdig senest 2025, men at Helse Vest har mulighet til å mellomfinansiere investeringen. Vi kan altså, dersom vi har likviditet, bygge raskere, sier Hansen.

– Har dere økonomi til det?

– Det skal vi jobbe med å få til. Vi har kjøpt tomt, startet forskningsarbeid og har et godt miljø for å styre utviklingen av et slikt senter. Det er mange grunner til å kjøre prosesser parallelt med Oslo, blant annet kan vi samarbeide om både det bygningsmessige, innkjøp, forskning og kompetanseutvikling, sier Hansen.

Håper å bygge samtidig med Oslo
Han vil ikke på nåværende tidspunkt si at målsetningen er at også senteret i Bergen skal stå klart i 2022.

– Statsbudsjettet sier at begge anleggene skal fullfinansieres, så det er snakk om mellomfinansiering frem til 2025 når staten har levert alle sine bidrag. Det er viktig for oss å drive prosessen videre, og vi skal nå legge en god finansieringsplan lokalt. For pasienter, forskning og fagutvikling er det gunstig å komme raskt i gang, og vi vil etter hvert komme med en tidsplan som viser når senteret skal være ferdig.

– Nå gleder vi oss over at et viktig vedtak er passert. Det er bestemt at Bergen skal få protonalegg, at det skal være fullfinansiert, at det skal stå klart senest i 2025 og at Helse Vest har mulighet til å sikre mellomfinansiering raskere. Så nå er det bare å kjøre på!

Takker kolleger
Direktøren takker alle som har stått på for protonanlegg på Vestlandet.

– Jeg vil rette takk til medarbeiderne lokalt og regionalt, særlig min forgjenger Stener Kvinnsland, direktør for kreftavdelingen Olav Mella og direktør i Helse Vest Herlof Nilssen, som har vært viktigere aktører både lokalt og nasjonalt. Jeg vil og løfte frem det gode samarbeidet med Universitetet i Bergen, Bergen Forskningsstiftelse og Høyskolen på Vestlandet. Her både finnes og bygges det kompetansemiljø, og drives forskning på høyt nivå som blir viktig i den videre satsingen.

Hovedgevinsten med protoner er at det kan gis en lavere stråledose til normalvev slik at langtidsskader kan reduseres. I dag må norske pasienter til utlandet for å få behandlingen.

– Jeg vil også takke politikerne som har sett viktigheten av det, og som er villig til å bruke ressurser på en slik satsing. Vi har hatt god kontakt med mange politikere som er opptatt av å bedre helsetilbudet og utvikle den regionaliserte kreftomsorgen videre. Vi gleder oss med pasientene, som vil få et bedre liv med moderne strålebehandling i fremtiden, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS