Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
MULIG PLASSERING: Helse Vest har kjøpt Høgskolens bygg med tanke på partikkelsenteret. Foto: Sykehusbygg

Protonsenter til Bergen

Det skal likevel bygges to protonsentre i Norge.

Publisert: 2017-11-23 — 12.08

Onsdag kom regjeringspartiene, KrF og Venstre til enighet om nytt statsbudsjett for 2018. Her ligger det en god nyhet for de som har kjempet for nytt protonsenter i Bergen.

I 2016 bevilget regjeringen penger til at de regionale helseforetakene skulle planlegge for ett senter, og at dette skulle ligge i Oslo. Dette var i strid med ekspertutredningene som anbefalte utbygging av to senter, og medførte stor skuffelse i Bergen. Administrerende direktør ved Haukeland universitetssjukehus, Eivind Hansen, uttalte da til Dagens Medisin at han håpet den videre politiske prosessen skulle føre til et annet vedtak.

Innen 2025
Slik ble det. I avtalen mellom regjeringspartiene og Krf og Venstre går det frem at det likevel skal planlegges for to protonsentre i Norge. «Det andre senteret skal etableres i Bergen», heter det i et anmodningsvedtak. Både Krf og Venstre har ønsket dette.

Helse Vest får i oppdrag å planlegge for at dette senteret kan stå ferdig senest i 2025. Senterets kapasitet og størrelse skal tilpasses behov og utviklingen i behandlingsteknologi.

– Denne behandlingen har pasienter tidligere måtte reise til utlandet for å få. Protonsenteret i Bergen vil bety mye lokalt, men vil også ha stor betydning nasjonalt. Dette var en av mine hjertesaker i valgkampen og jeg er selvsagt veldig begeistret for at senteret nå er enda nærmere realisering, sier Silje Hjemland, stortingsrepresentant for Frp fra Hordaland.

I tråd med RHF-anbefaling
Vedtaket innebærer at Haukeland kan bygge parallelt med Oslo. Nylig leverte de regionale helseforetakene en rapport til Helse- og omsorgsdepartementet, hvor de nettopp anbefaler to sentre.

– Vi anbefaler bygging av to senter, både i Oslo og Bergen, ideelt sett samtidig. Volumet er stort nok til å kunne håndtere det, men vi nedskalerer noe, sa Lars Vorland, administrerende direktør i Helse Nord, til Dagens Medisin tidligere denne uken.  

Behandling av låneramme og konsept tas når Helse Vest har styrebehandlet saken, ifølge regjeringen.

Tomten klar
Helse Bergen har satset sterkt for å få et moderne anlegg for stråleterapi, og kjøpte i 2015 Høgskolens bygg i Haukelandsbakken for 60 millioner kroner med tanke på partikkelsenteret. I tillegg har milliardær Trond Mohn øremerket 250 millioner kroner til formålet.

Protonbehandling er en type strålebehandling som er mer presis enn den konvensjonelle behandlingen. Ved at strålingen tilpasses bedre til kreftvevet blir det gitt mindre stråling til det friske omkringliggende vevet. Fordi behandlingen er mer skånsom er den spesielt godt egnet for barn og unge ved at de får mindre senvirkninger.

Protonbehandling i Norge har vært utredet siden 2010, og det har vært mye usikkerhet og diskusjoner omkring pasientunderlag og indikasjoner for behandlingen. Hovedspørsmålet er om helsegevinsten forsvarer merkostnadene ved behandlingen.

Sverige startet behandlingen ved ett senter i Uppsala i 2015, mens Danmark har et nasjonalt anlegg under bygging i Århus. England bygger to anlegg, mens Nederland har flere anlegg under planlegging og bygging.

Relaterte saker
Skuffelse i Bergen over proton-nei
– Ikke verdt pengene

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Elin 23.11.2017 12.46.56

  Da har Oslo plutselig et problem, fordi de har basert seg på at de skulle overta alle de som har doktorgrad på protonbehandling i Bergen når det bare var Oslo som fikk senter. Nå skal Oslo bygge uten å ha noe kunnskap om protonbehandling... Lykke til!!!!!

 • Bjarne 23.11.2017 22.14.03

  Det tror jeg går veldig fint. Vet allerede om flere som har særdeles god kunnskap om protonterapi i Oslo.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!