Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Stor støtte til «Trønderopprør»-legene

Fastlegene som jobber for å styrke fastlegeordningen opplever massiv støtte fra kolleger og ble bedt om å steppe inn for Nobelprisvinner May-Britt Moser i en plenumsforelesning.

Publisert: 2017-10-17 — 09.01 (Oppdatert: 2017-10-17 — 11.34)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

TRONDHEIM/ROYAL GARDEN HOTEL: Det såkalte «Trønderopprøret» består av fastleger og NTNU-lektorer som blant annet jobber for å bevare og styrke fastlegeordningen, sikre rekruttering og hindre at fastleger slutter i jobben.

Tirsdag formiddag skulle Nobelpris-vinner May-Britt Moser holde plenumsforelesningen. Hun måtte melde frafall i siste liten, og sent mandag kveld ble Trønderopprøret forespurt om de ville steppe inn.

– Dette viser den store støtten vi har når Nidaroskongressen lar oss formidle hva vi jobber for i en plenumsforelesning, sier Tor Inge Johnsen, leder for Trønderopprøret.

Foruten Tor Magne Johnsen, vil også fastlegene Børge Norberg, Harald Sundby, Finn Høivik og Åse Norberg være med og holde plenumsforelesningen tirsdag.

Stor interesse
Kjernegruppen i Trønderopprøret består av 12 fastleger fra Trondheim, hvor alle også er NTNU-lektorer som underviser i allmennmedisin.

Tor Magne Johnsen sier til Dagens Medisin at «opprørerne» har stor oppslutning blant fastlegene:

– Det har vært stor interesse fra helsepolitikere, media og fra befolkningen. På et møte vi arrangerte i Trondheim forrige uke fikk vil massiv støtte fra nesten samtlige av alle fastlegene som deltok.

Børge Norberg sier at Trønderopprøret er et folkeopprør som jobber med å legge frem dokumentasjon på fastlegenes arbeidsoppgaver og på hvordan arbeidsvilkårene for fastlegene er.

– Og vi er lovet en prat med helseminister Bent Høie, sier Norberg.

Se videoen og hør mer om hva Trønderopprøret jobber for.

Tar fastlegenes frustrasjoner på alvor
Legene bak Trønderopprøret fikk også mye ros av leder for Allmennlegeforeningen (AF), Tom Ole Øren, da han holdt åpningstalen på Nidaroskongressen mandag. Og Johnsen og Norberg fikk sågar Ørens store blomsterbukett.

– Jeg vil rette en stor takk for arbeidet til Trønderopprøret, sa Øren til applaus fra salen.

AF-lederen sa også i talen sin at fastlegene må slutte å sutre i lukkede legemøter. Til Dagens Medisin sier Øren at han har fått kritikk for å ha brukt ordet sutre – og at han føler hovedpoenget hans ble misforstått.

– Hovedbudskapet mitt var at vi ikke oppnår noe med å sitte i lukkede legemøter og sutre – uten at vi formidler utfordringene til de som har innflytelse. Jeg oppfordrer fastlegene til å bli kjent med lokale beslutningstagere, oppsøke politikerne, ta dem med på møter. Så understreker jeg at vi tar det veldig alvorlig at fastlegene opplever økende arbeidsbelastning og dårligere rammevilkår.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Kjell O.Skavdal 20.10.2017 10.42.40

  Å få Høie til å forstå er en formidabel oppgave, særlig når han ikke vil eller vender seg bort. Som i saken med Ungarnpsykologene!

 • Lege 17.10.2017 11.59.50

  Om Trønderopprøret får Høie til å forstå hva dette dreier seg om snakker vi om et mirakel. Mirakler flest er dessverre lite sannsynlig.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!