Allmennlegeleder: – Jeg tror ikke vi skal sutre så mye fremover

– Vi skal bruke energien vår på å se fremover og finne gode løsninger, mener fastlege Tom Ole Øren, leder av Allmennlegeforeningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TRONDHEIM/ROYAL GARDEN HOTEL: Ikke alle deltagerne fikk sitteplass da Nidaroskongressen åpnet i Trondheim mandag. Kongressen samler over 1100 fastleger og kontormedarbeidere.

Leder av Allmennlegeforeningen (AF), fastlege Tom Ole Øren, var klar i sin tale til kollegene:

– Vi er allmennlegesupportere. Det er jeg, og det tror jeg dere også er.

Dagens Medisin spør om Øren mener fastlegene har sutret for mye:

– Jeg tror i hvert fall at vi ikke skal sutre så mye fremover, vi skal lete etter gode løsninger. Det er lov å sutre litt, men vi skal bruke energien ikke til å lete etter syndebukker men til å se fremover. Vi som leger er tross alt en privilegert yrkesgruppe, men vi har mange utfordringer som vi må ta alvorlig, sier Tom Ole Øren til Dagens Medisin.

– Hva mener du hver enkelt fastlege kan gjøre?

– Det er viktig at vi engasjerer oss lokalt – det har vært for mye lukkede legerom. Det er viktig bli kjent med beslutningstagerne i kommunene, banke på døren hos ordføreren og rådmannen og oppsøke politikerne.

Må moderniseres
Øren mener det trengs endring i fastlegeordningen.

– Skal vi yte god faglig hjelp, må vi ha gode rammer. Så enkelt og så vanskelig. Dette er viktig for fastlegeordningen nå. Det lugger litt om da’n, vi har utfordringer, og vi må revitalisere og modernisere ordningen vår, sa Øren i talen.

På spørsmål fra Dagens Medisin om hva som ligger i modernisering av fastlegeordningen, svarer Øren:

– Vi må endre ordningen for å møte fremtidige krav på en litt annen måte. Vi sliter med rekrutteringen både i distriktene og i sentrale strøk. Og vi ser også dessverre at den totale arbeidsbelastningen for den enkelte fastlege stiger jevnt og trutt. Det må vi gjøre noe med.

I avslutningen sin oppfordret allmennlegelederen kolleger til å være kreative og endringsvillige:

– Jeg håper at den 15. Nidaroskongressen gir dere inspirasjon. Uten kreativitet og nysgjerrighet, blir det ingen endring. Husk vi er alle allmennlegesupportere!

Powered by Labrador CMS