Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
VARSOM: – Resultatene våre kan ikke brukes som støtte for å skrive ut hormontilskudd til kvinner i overgangsalderen, sier postdoktor-stipendiat Kai Triebner ved Universitetet i Bergen. Foto: Lisbeth Nilsen

Hormontilskudd reduserte fall i lungevolum

Forskjellen i fallet i lungevolum mellom kvinner som får hormoner og de som ikke tar hormontilskudd tilsvarer omtrent effekten av å røyke 20 sigaretter hver dag i tre år.

Publisert: 2017-09-11 — 01.03 (Oppdatert: 2017-09-11 — 23.48)

ERS/MILANO: Det viser en studie med førsteforfatter Kai Triebner, postdoktor-stipendiat ved ved Universitetet i Bergen.

Triebner legger frem studien som en muntlig presentasjon på den europeiske lungekongressen (ERS) i Milano tirsdag. Studien er den eneste fra Norge blant de utvalgte pressemeldingene fra ERS.

Lungevolum ble testet med spirometri, som måler hvor mye luft som kan blåses ut med maksimal kraft (FVC). De som hadde fått HRT i minst to år mistet i gjennomsnitt henholdsvis 57 ml (FVC) mindre lungevolum sammenlignet med kvinner som aldri hadde tatt hormontilskudd.

– 57 ml tap av lungevolum tilsvarer omtrent reduksjonen i lungevolum du får hvis du røyker en 20-pakning sigaretter daglig i tre år, sier Kai Triebner til Dagens Medisin.

Neppe stor klinisk betydning for friske
Han har i mange år forsket på hormoner.

Triebner viser til at alle lungefunksjonen er på topp i midten av tyveårene og blir deretter gradvis redusert. En av faktorene som bidrar til fall i lungefunksjon er overgangsalderen (menopause).

Han mener det reduserte fallet i lungevolum neppe har stor klinisk betydning for friske kvinner.

– Men hos dem som har en lungesykdom, kan fallet i lungefunksjon påvirke livskvalitet, med plager som kortpustethet, redusert arbeidskapasitet og tretthet. Det er viktig å påpeke at bruk av HRT ikke er risikofritt, og bruk må diskuteres med lege. Resultatene våre kan ikke brukes som støtte for å skrive ut hormontilskudd til kvinner i overgangsalderen – eller for å oppveie for uheldig effekt av røyking, understreker Triebner.

Forskerne har justert funnene for flere faktorer som blant annet type spirometer og oppfølgingstid. Analysene fant ingen sammenheng mellom fall i lungevolum og fysisk aktivitet eller menopause som skyldes fjerning av eggstokker.

Ulike typer HRT
Studien tar utgangspunkt i 3713 europeiske kvinner, blant annet fra Norge, er fulgt i cirka 20 år fra 1990 til 2010. Av disse hadde 599 tatt hormontilskudd i tablettform – hormonterapi (HRT), og 266 av av dem ble inkludert i studien sammen med 266 kvinner som aldri hatt tatt hormontilskudd.

Ved oppfølging i 2010 var kvinnene fra 44 til 67 år, med en gjennomsnittlig alder på 59 år.  

Kvinnene hadde tatt flere ulike typer hormonstilskudd for plager i overgangsalderen.

– Vet dere om det er forskjell på de ulike typene HRT?

– Nei, det har vi ikke sett på, og i den perioden studien. Det er bare bruk av HRT i tablettform som er inkludert i studien. Det er grunn til å tro at det forskjell på tabletter og hormonplaster og krem, og jeg vil tro ha tabletter har størst påvirkning på lungevolum, svarer Triebner.

– Det er mulig at noen medikamenter vil ha større påvirkning enn andre, men problemet med å finne slike forskjeller er at det kreves data fra svært mange kvinner for å kunne vise en eventuell statistisk signifikant forskjell.

Kan ikke implementeres
Overlege ved Haukeland universitetssjukehus og UiB-professor Cecilie Svanes har forsket på blant annet kjønnshormoner og lungesykdom.

– Det er for tidlig å kunne implementere denne kunnskapen i klinikken ved vurdering av behandling med HRT. Det trengs flere studier, påpeker Svanes.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

DM ARENA DIGITAL: Post ACTRIMS / ECTRIMS

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!