Datagrunnlaget i studien inkluderer mer enn 175.000 jenter. Foto: Thinkstock

Fant ingen sammenheng mellom HPV-vaksine og ME

Jenter som har fått én eller flere doser HPV-vaksine, har ikke større risiko for kronisk utmattelsessyndrom (ME) enn jenter som ikke har fått vaksinen. 

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet. Studien er en del av Folkehelseinstituttets nasjonale oppfølging av HPV-vaksinasjonsprogrammet og inkluderer de seks første årskullene av jenter som har fått tilbud om vaksinen.

Datagrunnlaget inkluderer dermed mer enn 175.000 jenter som har fått tilbud om HPV-vaksine på 7. trinn i grunnskolen. 145.000 av disse har tatt én eller flere doser HPV- vaksine.

–Forekomsten av kronisk utmattelsessyndrom har økt, men vi fant ingen sammenheng med HPV-vaksinasjon, sier seniorrådgiver Berit Feiring i avdeling for infeksjonsepidemiologi og modellering ved Folkehelseinstituttet i en uttalelse.

Økning i tilfeller
Studien er en såkalt registerkoblingsstudie som har benyttet opplysninger om ME og andre diagnoser fra Norsk pasientregister (NPR), og data om HPV-vaksinasjon fra det Nasjonale vaksinasjonsregisteret (SYSVAK).

I studien er det tatt hensyn til andre mulige faktorer som kan påvirke sammenhengen mellom vaksinasjon og ME, som bosted, opprinnelsesland, foreldres utdannelse og tidligere sykehusbesøk hos jentene.

Antall tilfeller av ME i Norge har økt i perioden 2009-2014. Dataene for denne delen av studien er hentet fra mer enn 800.000 barn og unge i alderen 10-17 år. Om lag to tredeler av de som får diagnosen er jenter.

Økningen er imidlertid lik hos begge kjønn, selv om diagnosen forekommer oftere hos jenter. Årsak til denne økningen er ukjent.

Powered by Labrador CMS