Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Datagrunnlaget i studien inkluderer mer enn 175.000 jenter.

Datagrunnlaget i studien inkluderer mer enn 175.000 jenter. Foto: Thinkstock

Fant ingen sammenheng mellom HPV-vaksine og ME

Jenter som har fått én eller flere doser HPV-vaksine, har ikke større risiko for kronisk utmattelsessyndrom (ME) enn jenter som ikke har fått vaksinen. 

Annons:

Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet. Studien er en del av Folkehelseinstituttets nasjonale oppfølging av HPV-vaksinasjonsprogrammet og inkluderer de seks første årskullene av jenter som har fått tilbud om vaksinen.

Datagrunnlaget inkluderer dermed mer enn 175.000 jenter som har fått tilbud om HPV-vaksine på 7. trinn i grunnskolen. 145.000 av disse har tatt én eller flere doser HPV- vaksine.

–Forekomsten av kronisk utmattelsessyndrom har økt, men vi fant ingen sammenheng med HPV-vaksinasjon, sier seniorrådgiver Berit Feiring i avdeling for infeksjonsepidemiologi og modellering ved Folkehelseinstituttet i en uttalelse.

Økning i tilfeller
Studien er en såkalt registerkoblingsstudie som har benyttet opplysninger om ME og andre diagnoser fra Norsk pasientregister (NPR), og data om HPV-vaksinasjon fra det Nasjonale vaksinasjonsregisteret (SYSVAK).

I studien er det tatt hensyn til andre mulige faktorer som kan påvirke sammenhengen mellom vaksinasjon og ME, som bosted, opprinnelsesland, foreldres utdannelse og tidligere sykehusbesøk hos jentene.

Antall tilfeller av ME i Norge har økt i perioden 2009-2014. Dataene for denne delen av studien er hentet fra mer enn 800.000 barn og unge i alderen 10-17 år. Om lag to tredeler av de som får diagnosen er jenter.

Økningen er imidlertid lik hos begge kjønn, selv om diagnosen forekommer oftere hos jenter. Årsak til denne økningen er ukjent.

Relaterte saker
– HPV-vaksinen kan gi færre krefttilfeller i munn og svelg
Gutter får tilbud om HPV-vaksine

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

Sykehuskonflikten i arbeidsretten

Vraket som meddommer etter Facebook-kommentar3

MANGE FORTSETTER Å RØYKE ETTER ET HJERTEINFARKT

– Selv om det har virket håpløst, må vi gjøre et nytt forsøk

Den europeiske diabeteskongressen (EASD)

Anslår fem tapte leveår hos 40-åringer med diabetes1

Stamcelletransplantasjon for MS

Får ikke svar på studien før i 20224

Politikk og økonomi

Går av som statssekretær2

ØKNING AV ELDRE PÅ SYKEHUS STØRRE ENN BEFOLKNINGSVEKSTEN

– Vi må satse på forebygging og tidlige tiltak for de «yngre eldre»

DEN EUROPEISKE LUNGEKONGRESSEN (ERS)

Hormontilskudd reduserte fall i lungevolum

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!