Administrerende drektør i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus, foreslo for eget styre onsdag, at hele IT-prosjektet stilles i bero. Hun sa onsdag at hun mener det er alvorlig at bekymringsmeldinger ikke har nådd henne. Foto: Vidar Sandnes

Stiller milliardprosjekt i «bero»

Direktøren for Helse Sør-Øst foreslår for eget styre å sette hele IT-prosjektet på vent.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/GREV WEDELS PLASS (Dagens Medisin): I det ekstraordinære styremøtet onsdag morgen, foreslo Cathrine Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, å sette hele det omstridte IT-prosjektet «i bero».
I forslag til vedtak, som styret gikk inn for, heter det, foruten at styret tar granskingen til etterretning, at prosjektet – inkludert virksomhetsovedragelse og overdragelse av driftsansvar fra Sykehuspartner HF til ekstern leverandør, stilles i bero «inntil videre».

IT-selskapet som vant det omstridte anbudet om å modernisere IT-strukturen i Helse Sør-Øst, skulle 1.mai ta over prosjektet fra Sykehuspartner HF, som har ansvaret for å forvalte avtalen.
Denne overføringen ble nylig stoppet, fordi Helse Sør-Øst har leid et eksternt konsulentselskap for å granske avtalen. Denne granskingen ble onsdag lagt frem for styret.

Avtalen, som er verdt minst fem milliarder kroner, innebærer en outsourcing av datatjenester. Dette ble Helse Sør-Øst kraftig advart mot, og nylig avdekket NRK at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til norske pasientjournaler.

– Forutsetningen for en infratsrukturmodernisering har vært at tilganger til sensitive personopplysninger ovaretas på en trygg og sikker måte, og styret konstaterer at dette ikke er ivaretatt, sa Lofthus til styret da hun presenterte forslaget til vedtak.

– Alvorlig at bekymringsmeldingene ikke har nådd meg
Videre sa Lofthus at hun syntes det var alvorlig at de mange bekymringsmeldingene, som også er sendt ledere i hennes eget foretak, ikke har nådd henne.

Dagens Medisin har nylig omtalt at det er sendt mange bekymringsmeldinger også til lederne i Sykehuspartner om prosjektet.
Lofthus understreket forøvrig det store behovet for å få modernisert infrastrukturen i foretaket.

Hun orienterte også om ulike alternativer hun så for seg i fortsettelsen av prosjektet. Ett av dem var at driften kun skal skje i Norge. Et annet var som Dagens Medisin tidligere har omtalt – nemlig å avslutte hele avtalen.

Avgjørelsen om hva som skal skje videre, tas i juni, ifølge Lofthus.

Powered by Labrador CMS