Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Freden har ikke senket seg over Sykehus-Norge

Stortingspolitiker Olaug Bollestad (KrF) mener sykehussektoren ikke har godt av usikkerheten rundt akuttkirurgien ved de mindre sykehusene.

Annons:

Kristelig Folkeparti har fremmet et forslag for Stortinget om å bevare akuttkirurgien på sykehusene i Odda, Narvik og Flekkefjord. Forslaget har allerede fått støtte fra Senterpartiet og SV.

– Nå blir det opp til Venstre og Arbeiderpartiet å si hva de mener om akuttkirurgi, sier Olaug Bollestad (KrF) i DMTV-debatten:

IKKE BEROLIGET: Helsepolitisk talsperson Olaug Bollestad i Kristelig Folkeparti.
Foto: Lasse Moe

– Det å sikre sykehusenes kirurgiske kompetanse, det er noe vi bør gjøre. Og det bør Stortinget si noe om, som eier av sykehusene.

LES OGSÅ: Mister akuttkirurgien i Odda

Splittet om sykehus
I debatten møtte hun Venstres helsepolitiske talsperson Ketil Kjenseth. Regjeringens to støttepartier har i mange viktige saker gjort et poeng av å stå samlet, men i sykehuspolitikken har Venstre og KrF skilt lag: Mens Venstre skaffet regjeringen flertall for Nasjonal helse- og sykehusplan i fjor, forlot KrF forhandlingsbordet da forhandlingene var i sluttspurten – nettopp fordi partiet fryktet for akuttkirurgien ved de mindre sykehusene.

Nå har de to partiene svært ulike oppfatninger av hvorvidt sykehusplanen har fjernet usikkerheten rundt den akuttkirurgiske beredskapen ved lokalsykehusene. Ketil Kjenseth mener planen har skapt ro rundt sykehusene, og ifølge Venstre-politikeren er det liten grunn til å bekymre seg for akuttkirurgien:

– Vi er kvitt nedleggingsspøkelset som var der i forrige regjeringsperiode. Det var da det ble nedlagt sykehus, og det var da det ble fjernet akuttkirurgi ved mange sykehus i Norge. Den debatten er vi nå i hovedsak ferdig med. Nå kommer vi til å kjenne sykehusstrukturen, og det blir ro rundt akuttkirurgitilbudet. Så vil det fortsatt bli strukturendringer, sier Kjenseth i debatten.

LES OGSÅ: Narvik mister akuttkirurgien

«Usikkerheten lever»
Bollestad er derimot langt fra beroliget på vegne av akuttkirurgien ved de mindre sykehusene:

– Noen ganger vet vi ikke helt hva slags pasient som kommer inn. Vi tror kanskje det er en indremedisinsk pasient, men så er det en kirurgisk pasient, og da må pasienten flyttes i akuttfasen. Jeg er ikke beroliget om at fagmiljøene føler akuttkirurgien er reddet. Jeg mener at freden ikke har senket seg. Volda har fått akuttkirurgi frem til 2021. På Sørlandet vet vi ikke noe før i 2018. Usikkerheten lever, og Sykehus-Norge har ikke godt av dette, sier Bollestad.

Ifølge KrF-politikeren kan denne usikkerheten skade omdømmet til de aktuelle sykehusene, og gjøre rekrutteringen vanskeligere enn den er i dag. Forslaget fra KrF skal etter planen behandles i Stortinget i midten av mai.

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   3 + 6 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
NB! Vi har problemer med kommentarfeltet vårt. Opplever du at kommentaren din har forsvunnet, er det ikke fordi vi har slettet den, men en feil med indeksen på nettsiden. Vi jobber med å reparere løsningen så fort som mulig. OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


Nyheter fra startsiden

BEHANDLINGSSTEDER FOR SPILLEAVHENGIGHET

Rapport avdekker uriktig informasjon på helsenorge.no3

HØRING OM KREFTREGISTER-ENDRING

«Alle» er for kreftdata om innvandrere1

Kommende DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!