Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Selektiv bivirkningsrapportering?

I debatten om opprettelse og drift av medikamentfrie enheter har det, ikke overraskende, vært stor motstand – og påstander om at det er kunnskapsløst og uetisk å igangsette tilbudet.

Publisert: 2017-03-28 — 15.24 (Oppdatert: 2017-03-28 — 15.35)
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Innlegg: Siv Helen Rydheim, tvangs- og psykoseerfarer. Mottaker av prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern (2013)

I GÅR BLE det publisert en blogg på Dagens Medisin under tittelen Ubehagelige sannheter om selektiv bivirkningsrapportering, skrevet av seksjonsleder Tone Westergren i RELIS Sør-Øst, Avdeling for farmakologi ved Oslo universitetssykehus. For meg er dette enda en bekreftelse for at egne enheter med medikamentfri behandling er nødvendig. Samme dag så jeg at medikamentet Tegretol (karbamazepin) er beskrevet med andre bivirkninger ved bruk av medikamentet i forhold til epilepsi enn det er ved bipolaritet.

Min interesse for virkningsmekanismer har sin bakgrunn i at jeg har brukt Tegretol som forebyggende behandling på grunn av en bipolardiagnose. Negativ påvirkning av kognitive funksjoner er ett av flere argumenter for seponering fra legene fra Spesialsykehuset for epilepsi (SSE).

EGEN ERFARING. Tvangsmedisinering med antipsykotiske medikamenter erfarte jeg i 1992. I 1994 og 1996 tok jeg antipsykotiske medikamenter «frivillig». Jeg frykter fortsatt tvangsinnleggelse med tvangsmedisinering med antipsykotiske medikamenter, og har derfor vegret meg fra å slutte med Tegretol. For få år siden greide jeg å slutte med to ulike typer antidepressiva, som jeg hadde brukt fra 1997.

Etter dette har jeg fått bedre kontakt med følelseslivet mitt, og jeg greier å stå opp om morgenen uten at det kjennes som et mareritt. Jeg forsøkte også å trappe ned på Tegretol, men stoppet etter å ha kommet ned på 6/8 dose.

UENIGHET. God hukommelse, evne til konsentrasjon og det å bearbeide informasjon, ønsker jeg å gjenvinne. Å lese en hel bok, har blitt svært krevende. Kan det ha sammenheng med bruken av Tegretol? Svar på dette kan jeg som enkeltindivid bare få ved å slutte å bruke medikamentet. Det gode nå er at det for meg, som bor i Helse Nords region, finnes en mulighet for hjelp til nedtrapping ved den medikamentfrie enheten i Tromsø.

Dagens Medisin har sluppet til ulike syn i debatten om opprettelse og drift av medikamentfrie enheter. Ikke overraskende har det vært stor motstand og påstander om at det er kunnskapsløst og uetisk å igangsette tilbudet. Tor Levin Hofgaard, president i Norsk Psykologforening, bidro i DM-bloggen. Under tittelen Uetisk å tilby valg? spurte han: «I hvilken grad må vi forsøke å finne et alternativ når pasienten blir krenket av tilbudet vårt?».

SKREMMENDE. I en powerpoint (2015) fra et Sola-seminar, presentert av sykehusfarmasøyt Rafal Yeisen, gjenfinner jeg ikke noe om for eksempel negativ påvirkning av kognitive funksjoner i hans fremstilling under bivirkninger. Dette fant jeg derimot i bloggen jeg nevnte innledningsvis. At legemiddelindustrien sprer usannheter om virkningsmekanismer, er skremmende.

Det er heller ikke betryggende at nyvalgt leder for Norsk psykiatrisk forening, Ulrik Malt, er én av de legene som mottar honorar fra industrien. Kan jeg tro på Malt, selv om han i et debattinnlegg i Dagens Medisin innrømmer at det er et for høyt forbruk av antipsykotika.

Takk til bloggforfatteren Tone Westergren, som tar opp noe jeg har erfart i praksis.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Walter Keim 28.03.2017 21.06.04

  Norske psykiatriske forening stiller med et åpent sinn. Stiftelsen Humania avholdt 8.2.2017 en konferanse med tittelen "Hva er kunnskapsgrunnlaget for behandling med eller uten bruk av psykofarmaka?" (1). Både tilhengere og kritikere av medisinfire behandlingstilbud kom til orde, sammen med den internasjonalt kjente vitenskapsjournalisten Robert Whitaker (2). Han har nylig skrevet en reportasje fra den medisinfrie enheten ved Åsgård sykehus, under tittelen "The Door to a Revolution in Psychiatry Cracks Open" (3) med paradigmeskifte- spørsmål stilt. Det er interessant å legge merke til at den Norsk psykiatrisk forening så sent som i desember 2016 ikke hadde tatt stilling i saken, men besluttet å ha et "åpent sinn". I en artikkel om medisinfrie behandlingstilbud i fremhevet daværende leder Anne Kristine Bergem blant annet følgende spørsmålsstillinger (4): Virker antipsykotiske legemidler, eller har de ikke den effekten vi er ledet til å tro? http://tidsskriftet.no/comment-view/1109

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!