Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
PILLEBRUKEN ØKER: Særlig blant unge jenter er det flere som får forskrevet antidepressive midler. Foto: ThinkStock

Unges bruk av antidepressiva fortsetter å øke

Bruk av antidepressive midler fortsetter å øke, særlig hos unge jenter.

Publisert: 2017-02-20 — 10.39 (Oppdatert: 2017-02-20 — 10.59)
Denne artikkelen er over fire år gammel.

Det har vært en kraftig økningen i bruken av antidepressive midler blant ungdom og unge voksne i perioden fra 2010 til 2016. Blant jenter i alderen 15 til 19 år har økningen vært på hele 85 prosent i denne perioden, ifølge Apotekforeningens bransjestatistikk.

Bare i løpet av året som har gått, har bruken økt med ytterligere seks prosent for alle unge i alderen 15 til 29 år. Økningen er vesentlig lavere blant gutter.

Tall fra Reseptregisteret viser at det var 4565 jenter i alderen 15 til 19 år som bruke antidepressiva i 2015. Apotekforeningens tall viser at det i løpet av 2016 var ytterligere et par hundre jenter som fikk behandling med antidepressiva.

De antidepressive legemidlene det brukes mest av hos ungdom, er de såkalte «lykkepillene» escitalopram (Cipralex), sertralin (Zoloft) og fluoxetin (Fontex).

Mindre enn i naboland
Fastlege i Lillestrøm og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Ole Rikard Haavet, har tidligere uttalt til Dagens Medisin at bruken av antidepressiva er et uttrykk for at mange unge jenter strever med livet sitt. Nyere norsk forskning har også vist at jenter har dårligere selvbilde enn før.

Men fastleger mener ikke nødvendigvis at for mange får medisiner.

– Vi har lavere forbruk enn i Sverige og Danmark, og kanskje er det viktig å spørre om vi behandler for få. Økningen i tallene på jenter som mottar antidepressiva kan være et uttrykk for at flere får adekvat hjelp, sier Haavet.

Helseministeren bekymret
Helseminister Bent Høie har derimot beskrevet den kraftige økningen i lykkepillebruk blant unge jenter som «urovekkende».

– Jeg synes dette er veldig urovekkende med tanke på at bruk av legemidler ikke bør være førstevalget i møte med barn og unge med depresjon. Barn og unge med psykiske tilstander har gjerne normale reaksjoner på unormale livssituasjoner. Det er utrolig viktig å finne årsaker til at symptomer på depresjon oppstår og ikke gå direkte på medisinering, har Høie uttalt til VG.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • pst 23.02.2017 11.17.09

  Skummelt enkelt. Dette viser bare at man fremdeles følger skolemedisinens konservative vei. Unge mennesker som har unødig og skadelig stor tillit til legen sin.

 • prikk 21.02.2017 09.39.41

  Til samfunnsmedisiner: Enig, her må det være mye ugjort. Høie har tatt prisverdige initiativ for å få redusert saltinnholdet i ferdigmat. På den annen side er det stadig snakk om "rusbehandling" og knapt snakk om rusforebygging. Noe av forklaringen kan være at debatten ikke er åpen og at så åpenbare og lite kontroversielle poeng som ditt (og mitt) skrives anonymt.

 • Samfunnsmedisiner 21.02.2017 08.13.20

  Og vi reparerer og reparerer... tror vi tralala. Høie; hvorfor så ensidig fokus på sykehusene og spesialisthelsetjenesten? Hvorfor hører vi ikke mer om styrking av primærhelsetjenesten? Og forebyggende/helsefremmende arbeid? Løsningen på vår tids samfunnsskapt helseutfordringer finner vi Ikke på sykehus. Folk trenger fellesskap og tilhørighet. Ikke medisiner.

 • Stud med 20.02.2017 13.26.35

  Sett i lys av resultatene fra den nyeste meta-analysen på effekten av SSRI er denne utviklingen nedslående. Dersom denne praksisen ikke endrer seg er det betimelig å spørre om foreskriving av medikamenter i større grad beror på kultur og tradisjon enn forskning. http://forskning.no/2017/02/ny-studie-lykkepiller-har-ingen-effekt-pa-depresjon-0

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!