Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

NYE TALL: I 2014 fikk 6,2 prosent av befolkningen i Norge behandling med antidepressiva, ifølge dansk studie som legges frem på allmennlegekongressen WONCA Europe 15.-18. juni. Illustrasjonsfoto: Colourbox

NYE TALL: I 2014 fikk 6,2 prosent av befolkningen i Norge behandling med antidepressiva, ifølge dansk studie som legges frem på allmennlegekongressen WONCA Europe 15.-18. juni. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Minst bruk av antidepressiva i Norge

Antidepressiva-bruken i Skandinavia viser store forskjeller mellom Danmark, Sverige og Norge.

Onsdag startet allmennlegekongressen WONCA Europe i København. En dansk studie har sett på bruken av antidepressiva i Danmark, Sverige og Norge i perioden 2010-2014.

I denne perioden økte salget av antidepressiva i Norge med 2 prosent, mot en 13 prosent økning i Sverige. I Danmark ble salget av antidepressiva disse årene redusert med 11 prosent.

Ett års prevalens av behandling i 2014, det vil si hvor stor andel av befolkningen det året som fikk antidepressiva, var 6,2 prosent i Norge. Det var lavest andel i Skandinavia. Til sammenligning var andelen 7,5 prosent i Sverige og 9,1 prosent i Danmark.

Mest hos eldre
Bruken økte med alderen og steg markant for de eldste. I aldersgruppen 85-89 år var ett års prevalens av behandling med antidepressiva 13,9 prosent i Norge. Enda høyere lå Sverige med 28,5 prosent og Danmark med 22,5 prosent.

Ikke overraskende var det flere kvinner enn menn som fikk forskrevet antidepressiva. Kjønnsforskjellen var størst i Sverige og Norge. Det mest brukte legemiddelet var SSRI.

Forsker John Sahl Andersen ved Universitetet i København har brukt data fra de nasjonale reseptregistrene, og bruken av antidepressiva omfatter ikke behandling gitt til pasienter innlagt på sykehus.

 

Kommentarer

 • Arthur Sæbø 19.12.2016 18.04.53

  Jeg vil advare folk på et sterkeste på bruk av noen som helst form for antidepresiver . "Baksiden av medaljen " snakkes det lite om . Jeg har hadt to selvmordsforsøk i min nære familie etter noen dager`s bruk av cipralex . Jeg anbefaler heller å se dokumentaren på NRK sine sider som heter " Skuggesida av antidepresiver " . Der kommer det virkelig frem hva dette er fornoe . Bivirkningene som følger noen , alle får en slags form for bivirkninger er ydderst skremmende . Leger og psykologer unnlater som oftest å fortelle om desse . De skryter bare av de positive sidene . Det er noe som heter " Hva leger og legemiddelindustrien ikke vil at pasientene og pårørende skal vite "

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!