Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
NYE TALL: I 2014 fikk 6,2 prosent av befolkningen i Norge behandling med antidepressiva, ifølge dansk studie som legges frem på allmennlegekongressen WONCA Europe 15.-18. juni. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Minst bruk av antidepressiva i Norge

Antidepressiva-bruken i Skandinavia viser store forskjeller mellom Danmark, Sverige og Norge.

Publisert: 2016-06-15 — 14.55
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Onsdag startet allmennlegekongressen WONCA Europe i København. En dansk studie har sett på bruken av antidepressiva i Danmark, Sverige og Norge i perioden 2010-2014.

I denne perioden økte salget av antidepressiva i Norge med 2 prosent, mot en 13 prosent økning i Sverige. I Danmark ble salget av antidepressiva disse årene redusert med 11 prosent.

Ett års prevalens av behandling i 2014, det vil si hvor stor andel av befolkningen det året som fikk antidepressiva, var 6,2 prosent i Norge. Det var lavest andel i Skandinavia. Til sammenligning var andelen 7,5 prosent i Sverige og 9,1 prosent i Danmark.

Mest hos eldre
Bruken økte med alderen og steg markant for de eldste. I aldersgruppen 85-89 år var ett års prevalens av behandling med antidepressiva 13,9 prosent i Norge. Enda høyere lå Sverige med 28,5 prosent og Danmark med 22,5 prosent.

Ikke overraskende var det flere kvinner enn menn som fikk forskrevet antidepressiva. Kjønnsforskjellen var størst i Sverige og Norge. Det mest brukte legemiddelet var SSRI.

Forsker John Sahl Andersen ved Universitetet i København har brukt data fra de nasjonale reseptregistrene, og bruken av antidepressiva omfatter ikke behandling gitt til pasienter innlagt på sykehus.

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Arthur Sæbø 19.12.2016 18.04.53

  Jeg vil advare folk på et sterkeste på bruk av noen som helst form for antidepresiver . "Baksiden av medaljen " snakkes det lite om . Jeg har hadt to selvmordsforsøk i min nære familie etter noen dager`s bruk av cipralex . Jeg anbefaler heller å se dokumentaren på NRK sine sider som heter " Skuggesida av antidepresiver " . Der kommer det virkelig frem hva dette er fornoe . Bivirkningene som følger noen , alle får en slags form for bivirkninger er ydderst skremmende . Leger og psykologer unnlater som oftest å fortelle om desse . De skryter bare av de positive sidene . Det er noe som heter " Hva leger og legemiddelindustrien ikke vil at pasientene og pårørende skal vite "

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!