Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
UBEHAGELIG: Tilstanden gir byller, kuler og kviser. Byllene sprekker vanligvis av seg selv, skiller ut verk og kan gro med arrdannelse. Foto: NHI

Nytt behandlingstilbud ved OUS

Ved Rikshospitalet har pasienter som tidligere fikk lokalbedøvelse for fjerning av byller, nå muligheten til å bli lagt i narkose.  

Publisert: 2017-02-02 — 09.00
Denne artikkelen er over fire år gammel.
– Dette er et helt nytt behandlingstilbud hos oss og er et supplement til medisinsk behandling og operasjon med lokalbedøvelse, sier lege Olaf H. Antonsen ved hudavdelingen på Rikshospitalet. Foto: Privat

Hudavdelingen ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet, har etablert et nytt behandlingstilbud for pasienter med hidradenitis suppurativa, også kjent som svettekjertelbetennelse, der pasientene kan bli lagt i narkose for kirurgisk behandling med CO2-laser for fjerning av byller. Tidligere fikk pasientene operasjon i lokalbedøvelse på poliklinikk.

Hidradenitis suppurativa er en kronisk hudsykdom som kjennetegnes av betente hudområder, vanligvis under armene og i lysken. I de betente områdene oppstår det sår, knuter og byller.

– Som regel kommer utbruddene i områder hvor det er svettekjertler, men kan også forekomme under brystene hos kvinner, på baken og på innsiden av lårene. Dette gir ofte sterke smerter og det kan være store problemer med lukt. Mange hemmes derfor sterkt i dagliglivet og opplever å bli helt invalidisert, sier Olaf H. Antonsen, lege på hudavdelingen ved Rikshospitalet.

Plaget i årevis
Mellom 50.000 og 100.000 lider av sykdommen i Norge, og behandlingen er både medisinsk og kirurgisk. Kun de mest alvorlige tilfellene blir operert i narkose. Antonsen forteller at disse pasientene har vært mye plaget med smerter i årevis.

– Mange har erfaring med at lokalbedøvelsen har virket dårlig når de har vært på legevakten og fått snittet opp og tømt byllene ved akutte forverrelser. I tillegg kan det være vanskelig å bedøve de mest intime områdene og derfor er flere blitt engstelig for lokalbedøvelse. Av den grunn er narkose et godt alternativ, sier han og fortsetter:

Svettekjertelbetennelse

 • Også kalt  hidradenitis suppurativa eller hidrosadenitt.
 • Betennelse i hårsekkene i områder på kroppen med svettekjertler, oftest i armhuler eller lyske, men kan også forekomme rundt kjønnsorganer, endetarm eller under brystene hos kvinner.
 • Tilstanden gir byller, kuler og kviser. Byllene sprekker vanligvis av seg selv, skiller ut verk og kan gro med arrdannelse. 
 • Svettekjertelbetennelse er i de fleste tilfeller en tilbakevendende plage. De som er rammet av hidradenitis beskriver ofte sårhet, smerte og plager med illeluktende sekresjon fra affiserte områder. 
 • Mellom en og to prosent av Norges befolkning rammes av tilstanden. 

– Det kan være vanskelig å si sikkert hvor omfattende sykdommen er før operasjonen, og hvis man da bruker lokalbedøvelse betyr det at det må gis mer bedøvelse underveis. Dette kan medføre unødvendige smerter og forsinke behandlingen. En operasjon der pasienten er lagt i narkose, vil forhindre dette.

Supplement
Narkose ved disse operasjonene har tidligere bare vært tilbudt i Tromsø. Antonsen mener det er vanskelig å anslå hvor mange som kan få tilbudet i Oslo.

– Dette er et helt nytt behandlingstilbud hos oss og er et supplement til medisinsk behandling og operasjon med lokalbedøvelse. Det er mange pasienter med Hidradenitis suppurativa vi ikke vet om, og som egentlig kunne fått både medisinsk behandling og operasjon. På grunn av det sosiale stigma, tar det ofte ti år fra symptomer oppstår til pasienten kommer til behandling.

Nettopp fordi mange pasienter kvier seg for å oppsøke behandling, er det viktig at de går til fastlegen sin som vil kunne diagnostisere og henvise videre ved behov, forteller Antonsen.

– Vi vil tilby de som trenger det behandling med kirurgi og CO2-laser, men mange pasienter må fortsatt henvises til kirurgiske og plastikkirurgiske avdelinger som tidligere.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!