"FALSK TROVERDIGHET": - Ved at alternativ behandling ytes av kommunen og helsepersonell, vil denne tilliten gi en "falsk" troverdighet til tilbudet, ved at helsepersonellet og virksomheten "går god for" behandlingen, sier kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal. Foto: Erik Birkeland/RB

Kommuneoverlege med klar tale om akupunktur

 Molde kommune tilbød øreakupunktur til rusavhengige. – En risiko for pasienten som jeg mener offentlig helsetjeneste ikke bør tilby pasienten, fastslår kommuneoverlege Cato Innerdal.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Øre-akupunkturen ble tilbudt hovedsakelig i Molde kommunes 12-trinns rusbehandlingstilbud, og ellers til alle rusklienter som ønsket det.
«Falsk troverdighet»
Pasientene fikk tilbud om akupunktur fra én til tre ganger i uken. Det kommer frem i en redegjørelse som er gitt fra kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal. 

Etter at kommunen fikk klage på at de drev slik behandling, ba rådmannen Innerdal om å vurdere den alternative helsehjelpen.

Innerdal fastslår at helsepersonell har stor tillit i befolkningen.

Begrensede offentlige ressurser bør forbeholdes dokumenterte metoder og behandling Cato Innerdal, kommuneoverlege

– Ved at alternativ behandling ytes av kommunen og helsepersonell, vil denne tilliten gi en «falsk» troverdighet til tilbudet ved at helsepersonellet og virksomheten «går god for» behandlingsalternativet, sier han.

Innerdal viser videre til at Statens helsetilsyn har vært tydelig på at helsepersonell ikke skal tilby udokumentert behandling, og at offentlige midler ikke skal brukes på udokumenterte metoder. 

– Helse- og omsorgstjenester er et knapphetsgode. Begrensede offentlige ressurser bør derfor forbeholdes dokumenterte metoder og behandling, sier Innerdal til Dagens Medisin. 

– Det viktigste vil likevel alltid være at pasienten får riktig helsehjelp og til riktig tid. Udokumentert behandling kan både fortrenge og utsette annen dokumentert effektiv behandling. Dette er en risiko for pasienten, en risiko jeg mener den offentlige helse- og omsorgstjenesten ikke bør tilby pasienten.

Oppsøkende samfunnsmedisin
– Hvor viktig er det at dere «rydder i rekkene» der dere har mulighet til det: Bør for eksempel kommunelegene se på hva egne kommuner gjør når det kommer til udokumentert behandling?

– For å foreta gode prioriteringer og valg, er kommunens administrative og politiske ledelse avhengig av å ha et godt beslutningsgrunnlag, sier han. 
– Én av mine viktigste arbeidsoppgaver som kommuneoverlege er derfor å gi medisinskfaglige og samfunnsmedisinske råd til kommunens beslutningstakere. I mange tilfeller kan slike råd og anbefalinger måtte gis uoppfordret. For man kan ikke forvente at andre som ikke har tilsvarende medisinskfaglig bakgrunn, kan «se» fallgruvene på samme måte.

– Jeg mener kommuneoverleger bør involvere seg i kommunens arbeid og beslutninger, og drive «oppsøkende og aktiv» samfunnsmedisin, sier Innerdal. 

– I Molde kommune opplever jeg at dette blir sett på som udelt positivt. Samtidig må vi som fagfolk være bevisst på at medisinsk kunnskap ikke alltid skal diktere selve beslutningen, men at den er en del av helhetsvurderingen som foretas. Men uten involvering fra vår side vil det samfunnsmedisinske eller medisinskfaglige aspektet ofte utebli. 

Forsvarlighet

– Bør man være ekstra varsom når det kommer til slik behandling av ekstra sårbare pasientgrupper?

– Alle, uavhengig av «pasientgruppe», har rett på forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Samtidig mener jeg at vi som fagfolk og tjenesteytere har et ekstra ansvar overfor de pasientgruppene som selv ikke alltid har like gode forutsetninger for å hevde sin rett og mestre «manøvreringen» i helse- og omsorgstjenesten, sier Innerdal.

Rådmann Arne Sverre Dahl i Molde bekrefter overfor Dagens Medisin at kommunen har stanset tilbudet om øre-akupunktur til rusavhengige.

– Ikke grunnlag for å anbefale akupunktur ved avrusning

Guri Spilhaug, leder i Norsk forening for rus- og avhengighetsmedisin, påpeker at Legeforeningen støtter seg til lov om alternativ behandling av sykdom.

– Og vi støtter oss også på anbefalinger i nasjonale faglige retningslinjer når det gjelder akupunktur. Det samme gjør kommunelegene, sier Spilhaug til Dagens Medisin. 

– Leger har ansvar for at alle pasienter, også særskilt sårbare pasientgrupper, ikke utsettes for feilbehandling. Akupunktur er tillatt i Norge og regulert i lov. Også ruspasienter kan ha ønske om å prøve akupunktur på lik linje med mange andre pasienter. Brukermedvirkning er en viktig del av pasientbehandling. Det er av stor betydning at pasientene er godt informert om alle sider ved alternativ behandling, og på et godt grunnlag kan velge om de vil ta i bruk slik behandling.

Retningslinjer

– Når det gjelder akupunktur generelt og bruken av det som del av behandlingstilbud til ruspasienter, er dette beskrevet i nasjonal faglig retningslinje for avrusning av rusmidler og vanedannende legemidler, sier hun.

– Nasjonal faglig retningslinje for avrusning finner ikke grunnlag for å anbefale akupunktur ved avrusning. Akupunktur er ikke nevnt i andre faglige retningslinjer som del av annen behandling til ruspasienter, sier Spilhaug til Dagens Medisin.
Les også: Ville ha alternativ behandling i barnehagen

Powered by Labrador CMS