– Budsjettforliket er et svik mot kronisk syke

Det mener Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Norsk Revmatikerforbund, CP-foreningen, MS-forbundet og Norges Parkinsonforbund om at regjeringen fastholder forslaget om å fjerne diagnoselisten for fysioterapi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Per i dag omfatter diagnoselisten nær 100 diagnoser som gir rett til fritak for egenandel hos fysioterapeuter ansatt i eller som har driftsavtale med kommunen, er ikke endret etter budsjettforliket.

Regjeringen har foreslått å fjerne diagnoselisten.

Les saken: Sparer 355 millioner på å fjerne diagnoselisten ved fysioterapi

I sine alternative budsjetter gikk derimot KrF og Venstre inn for å beholde diagnoselisten. Også opposisjonen på Stortinget har vært imot å fjerne sykdomslisten. Men i budsjettforlik om statsbudsjettet for 2017, står regjeringen fast ved forslaget om å fjerne diagnoselisten.

– Kraftig svekkelse
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Norsk Revmatikerforbund, CP-foreningen, MS-forbundet og Norges Parkinsonforbund står bak en felles uttalelse om at budsjettforliket er et svik mot kronisk syke.

– Dette medfører en kraftig svekkelse av viktige tjenester for kronikere. Konsekvensen blir at egenandelen øker kraftig, noe som går hardt utover personer med mindre god økonomi. I verste fall kan det gå utover folks helse, uttaler generalsekretær i FFO, Lilly Ann Elvestad på FFOs hjemmeside.

Mener rehab-plan er svak
FFO mener regjeringen i samme statsbudsjett har levert en svært svak opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering.

– Opptrappingsplanen skulle sette kommunene i stand til å yte mer på disse feltene, men det vil ikke være mulig med den svake satsingen det legges opp til i budsjettet. Vi mener at samarbeidspartiene må løfte både diagnoselisten og opptrappingsplanen i helse- og omsorgskomiteen, og sørge for en kvalitetsmessig bedre plan i revidert nasjonalbudsjett. Helsetilbudet til kronikere må sikres, sier Elvestad.

– Undergraver rehabiliteringsløftet
Leder av Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), Fred Hatlebrekke, mener det er pasientene og fysioterapitjenesten i kommunene som betaler prisen for forliket om statsbudsjettet.

Forbundet viser på sin nettside til at det i budsjettet ligger en reduksjon i kommunenes rammetilskudd på 175 millioner kroner – og at inntektstapet skulle kompenseres ved at kommunene tar egenandeler fra pasienter som får fysioterapi.

– Vi har fått høre fra mange kommuner at de ikke vil klare å kompensere inntektstapet gjennom egenandeler alene, og derfor ser seg nødt til å kutte i fysioterapitjenesten neste år. Tilbudet til befolkningen innenfor kommunal fysioterapi blir dermed ikke bare dyrere, men også svakere. Dette er svært alvorlig, og undergraver det rehabiliteringsløftet som opptrappingsplanen skulle gi, mener forbundslederen.

Også Blindeforbundet reagerer på at diagnoselisten fjernes.

– Det betyr mye for særlig svaksynte i arbeid og som sliter med stive skuldre og nakkeproblemer, at man kan gå regelmessig til fysioterapi og på den måten lettere stå i jobb, uttaler leder i Norges Blindeforbund Unn Ljøner Hagen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS