Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

D-vitamin forebygger astmaanfall, ifølge ny rapport

Metaanalyser av flere dobbeltblinde randomiserte studier viser at oralt D-vitaminsupplement i tillegg til astmamedisin kan redusere anfall, ifølge kunnskapsoppsummering.

Publisert: 2016-09-07 — 09.08
Denne artikkelen er over seks år gammel.

En ny Cochrane-rapport viser at D-vitamin gitt oralt kan redusere behov for hjelp ved alvorlige astmaanfall fra 6 til rundt 3 prosent.

Cochrane er et internasjonalt non-profit-nettverk av forskere og andre som blant annet gjennomfører kunnskapsoppsummeringer over forskning på behandlinger.

Bruken av D-vitamin reduserte også raten av anfall som pasienter måtte behandle med steroider i tablettform, ifølge en pressemelding om rapporten fra Cochrane.

Kunnskapsoppsummeringen ble presentert 6. september på European Respiratory Society (ERS) sin kongress i London. ERS-kongressen samler over 22.000 helsearbeidere på sitt årlige lungemøte.


– Svært interessant
– Alle med astma bør sjekkes for vitamin D-status, og dem med vitamin D-mangel bør få vitamintilskudd. Vitamin-D bidrar til å forhindre alvorlige astmaforverringer ved å redusere grad av inflammasjon, sier Aina Akerø, overlege ved lungemedisinsk avdeling på Ullevål Sykehus.

Akerø er tilstede under ERS-kongressen, som forsker og Norges ERS-delegat i generalforsamlingen til den europeiske lungeforeningen.

Hun sier til Dagens Medisin at analysene som legges frem i dag er svært interessante i et forebyggende øyemed.

HOT POTATO: – Vitamin D har de siste årene vært den «varme poteten» i forskningen da man også har funnet assosiasjon mellom med Vitamin D-mangel og andre inflammatoriske sykdommer. Dette vil påvirke hvordan vi behandler astma videre, sier overlege i lungemedisin, Aina Akerø. Foto: Privat


Hjelpetrengende: fra 6 til 3 prosent
I kunnskapsoppsummeringen fant Cochrane-forskerne at å gi oralt D-vitaminsupplement reduserte risikoen for alvorlige astmaanfall som krevde sykehusinnleggelse- eller hjelp fra 6 til rundt 3 prosent.


«Gull-standard»
– Dette er den første metaanalysen av randomiserte kontrollerte dobbel-blindede studier som er publisert på feltet. Det vi anser for «gull-standard» innen forskningen, sier hun.

– Vitamin D har de siste årene vært den «varme poteten» i forskningen da man også har funnet assosiasjon mellom vitamin D-mangel og andre inflammatoriske sykdommer. Dette vil påvirke hvordan vi behandler astma videre, sier Akerø.

Akerø presiserer forøvrig at astmabehandling ellers blir som før – og at det er viktig å bruke prednisolon (steroider) som vanlig ved alvorlige anfall.

– Vitamin D har ikke vist bedring av lungefunksjon (FEV1) eller på symptomer (ACT), påpeker hun om funnene i analysen.


Belyser behov for forskning
Akerø sier også at rapporten viser at vitamin D kan bidra til å forhindre alvorlige astma-forverringer – noe som reduserer behov for helsehjelp. Imidlertid har analysenes funn også noen begrensninger.

– Det foreligger ikke sikre data for om vitamin D-tilskudd har effekt hos astmapasienter med normalt vitaminnivå. Derfor vet vi ikke om disse pasientene vil ha effekt av tilskudd med vitamin D.

Hun peker også på at metaanalysen har begrensninger, i og med at det bare er voksne pasienter med mild eller moderat astma som har blitt undersøkt i de inkluderte studiene.  

– Ytterligere studier trengs spesielt på barn, og for dem med hyppige alvorlige forverringer.

Undersøkte mange og ulikt
Ifølge rapporten til Cochrane har lave nivåer av vitamin D over lengre tid vært koblet til astmaanfall. Det har igjen ført til at flere studier har undersøkt om å ta D-vitaminsupplement har en effekt på astmaanfall, symptomer og lungefunksjon.

Cochraneforskerne fant syv syudier med totalt 435 barn, og to studier med 658 voksne. Flesteparten av dem som var inkludert i studiene hadde mild til moderat astma.

Studiene inkluderte folk fra ulik geografi, bla. India, Canada, Polen, Japan, Storbrittania og USA, ifølge pressemeldingen fra Cochrane.

 
– Må tolkes varsomt
Førsteforfatter av kunnskapsoppsummeringen melder at funnene må tolkes med varsomhet.

– Flesteparten av pasientene i disse studiene er voksne med mild eller moderat astma, uttaler professor Adrian Martineau gjennom pressemeldingen.

– Det er ikke klart om D-vitaminsupplement reduserte risikoen for anfall hos alle pasientene, eller om dette bare gjelder de som allerede hadde lavt nivå av av D-vitamin til å begynne med, påpeker han.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Catalyzator 09.09.2016 13.20.47

  Til "Lege" som ber utøverne "gå ut i sola" . De fleste utøverne trener utendørs hele året og det må nok letes efter andre årsaker til lav D-vitamin hos de. Selv har jeg samme problemet, lav D-vitamin uansett hvor mye jeg er ute i sola sommeren gjennom og jeg spiser mye fisk men min fastlege virker som å ha samme holdning som deg at dette er unødig å kontrollere og å justere med ekstra tillskudd eller å lete etter årsaker. Hvorfor tas ikke slikt mer alvorlig hos oss pasienter ?

 • Lege 08.09.2016 17.30.54

  Apropos astma og idrettsutøvere. Det er kjent at mange utøvere har lavt D-vitaminnivå (< 50 nmol/l). Også på olympiatoppnivå.. Kanskje lurt å gi litt tran eller gå ut i sola før man begynner med ventoline?

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!