Foto: Colourbox

– Langvarig amming reduserte brystkreft-dødelighet

Kvinner med brystkreft hadde større sjanse til å overleve dersom de ammet i mer enn seks måneder, viser svensk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien er nylig publisert i Breastfeeding Medicine. Forskerne ønsket å undersøke hvorvidt amming påvirket overlevelse etter brystkreft. De tok utgangspunkt i 630 kvinner mellom 25 og 74 år som ble behandlet for brystkreft i to regioner i Sverige fra 1988 til 1992.

De 345 kvinnene som fortsatt levde i 2004 fikk tilsendt spørreskjema og svarte på spørsmål om blant annet amming og antall barm. Fra de avdøde kvinnene hentet forskerne inn informasjon om tidsperiode for amming fra medisinske fødselsregistre og fra barnas helsejournaler.

341 kvinner
Til sammen hadde forskerne informasjon om amming og antall svangerskap for 341 av den opprinnelige kohorten på 650 kvinner.

Levde lenger
Analysene viser at kvinnene med brystkreft etter 20 år hadde bedre overlevelsesrate dersom den totale ammeperioden var lenger enn seks måneder, og dersom de hadde minst ett svangerskap bak seg.

Kvinnene som ammet levde lenger – uavhengig av om de døde av brystkreft eller av andre årsaker. Kvinnene som døde hadde signifikant kortere ammehistorikk enn de som overlevde.

Trengs mer forskning
Overfor Dagens Medisin påpeker en av medforfatterne på studien, Carl Edvard Rudebeck ved Universitetet i Tromsø, at resultatet må forstås som «et av flere biter» i et puslespill. Forskerne understreker at det trengs mer forskning for å forstå sammenhengen mellom amming og dødelighet.

Flere tidligere studier har konkludert med at amming kan ha en forebyggende effekt mot brystkreft.

Powered by Labrador CMS