Foto:

Frykter ikke pekefinger fra industrien

Etter ti år som forkjemper for biotilsvarende legemidler er Steinar Madsen nærmest som evangelist å regne, og budskapet hans får motbør noen ganger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tirsdag er det ti år siden det aller første biotilsvarende legemidlet kom på markedet.

Fagmedisinsk direktør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, har i alle disse årene kjempet for at flest mulig av disse legemidlene skal bli tilgjengelige.

– Så potensialet
– De biologiske legemidlene var beskyttet mot konkurranse, og selv etter at patentene gikk ut så fortsatte man med de høye prisene. Jeg jobbet mye med generisk bytte. Jeg fikk tidlig interesse for nettopp å hjelpe oss med å få billigere legemidler. Jeg så potensialet, sier Madsen.

Vi må ikke glemme at mennesker i land med dårligere økonomi enn Norge får tilgang til behandling de ikke ville fått ellers Steinar Madsen, Statens legemiddelverk

– Det at man hele tiden har hatt en liten eller moderat kostnadsvekst på legemidler i Norge, er nettopp det at vi har kunnet utnytte legemidler som går av patent til å skaffe et billigere.

I sin blogg forteller Madsen om hvordan han mener legemiddelindustriens originalprodusenter har stukket kjepper i hjulene for spredningen av biotilsvarende legemidler.

Fra Moskva til New York
Et og annet forsøk på å snakke ham «til rette» har også forekommet, ifølge Madsen:

– Industrien er slett ikke fremmed for å ta mannen i stedet for ballen. AbbVie er et av selskapene som kan tape mest på biotilsvarende legemidler, adalimumab (Humira) utgjør en stor del av deres samlede salg. Trolig vil biotilsvarende adalimumab være på markedet i 2018, skriver Madsen. Han forteller om følgende episode:

– Det kom en høytstående representant for AbbVie for å snakke med meg, fra hovedkontoret i USA. Jeg må si jeg hadde følelsen av han ville føle meg litt på tennene, jeg har jo holdt foredrag fra Moskva til New York, og er en forkjemper for biotilsvarende. Det eneste løftet jeg kunne gi vedkommende var at jeg vil fortsette å jobbe i Legemiddelverket til biotilsvarende adalimumab er trygt plassert på markedet i Norge, sier Madsen.

BIOTILSVARENDE

Er utviklet for å ligne et eksisterende biologisk legemiddel (referanselegemiddelet). Fremstilles ved en biologisk prosess hvor levende celler produserer virkestoffet.For å bli godkjent for salg, må det påvises at det biotilsvarende legemidlet ha tilsvarende effekt og sikkerhet som referanselegemidlet ved behandling av pasienter.I 2006 ble det første biotilsvarende legemiddelet registrert. Mange biologiske legemidler går av med patent de neste årene, og det er derfor ventet mange biotilsvarende legemidler på markedet.

Jan Lohne er AbbVies kommunikasjonssjef i Norge, og sier selskapet er dedikert til å utvikle nye behandlinger for kompliserte og alvorlige sykdommer. - Vi arbeider målrettet med forskning og utvikling, og investerer mer i innovasjon, enn det som er gjennomsnitt i industrien.

- Og med tanke på Steinar Madsens interesse for legemidler, så vi muligheten til å tilby ham et møte med en av våre kollegaer fra Chicago som var på besøk hos oss i fjor høst. Dette var for at Madsen skulle få mulighet til å snakke med oss direkte, om våre planer, prioriteringer og pipeline. Vi oppfattet dette som et vennlig og respektfullt møte, sier Lohne.

- Vi mener at tilgang til sikre og effektive medisiner er viktig for pasienter og deres pårørende. Vi støtter at biotilsvarende legemidler, som har vist at de er like sikre og effektive som originalpreparatene, tas i bruk, sier han.

Evangelisten

Steinar Madsen sprer, ifølge eget utsagn, biotilsvarendes evangelium:

– Du er evangelisten?
– Mange har sagt det, jeg prøver å evangelisere for en god sak. Selv om det ikke er mission from God akkurat, haha.  

Globalt perspektiv
– Men vi må ikke glemme at mennesker i land med dårligere økonomi enn Norge får tilgang til behandling de ikke ville fått ellers. Så det globale perspektivet er viktig, sier Madsen.
Madsen avlegger også Legemiddelindustriens (LMI) direktør Karita Bekkemellem en visitt i bloggen. LMI er, via kommunikasjonssjef Espen Snipstad, blitt gjort kjent med innholdet i Madsens blogg som omhandler bransjeforeningen. 

Powered by Labrador CMS