Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde
SETTER IGANG: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen vil ikke vente til danskene er ferdige med sin evaluering av pakkeforløp for psykisk helse. Foto: Vidar Sandnes

Vil ikke vente med pakkeforløp for psykisk helse

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen avviser at regjeringen vil vente med å innføre pakkeforløp for psykisk helse, slik lederen for Norsk psykiatrisk forening anbefaler.

Publisert: 2016-01-12 — 10.00
Denne artikkelen er over fem år gammel.

Anne Kristine Bergem, leder for Norsk psykiatrisk forening, oppfordret nylig regjeringen til å vente med å innføre pakkeforløp innen psykiatrien.

– Vi bør vente til danskene har evaluert ordningen, sa hun til Dagens Medisin.

Danmark har hatt ordningen siden 2013.

Starter arbeidet
Men statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke vente.

– Vi mener det er viktig å starte arbeidet med å gi pasientene raskere utredning og behandling og større valgfrihet i behandling. Erfaringene fra Danmark kommer tidlig i utredningen av pakkeforløpene og det blir viktig å se til erfaringene derfra, sier Erlandsen.

Målet er at pakkeforløpene skal innføres innen 2020.

– Var ikke med i vurderingen
Bergem sa også til Dagens Medisin at Norsk psykiatrisk forening aldri har vært med i vurderingen av om pakkeforløp er en god idé.

– Dette ble presentert som noe som allerede var bestemt fra sentrale helsemyndigheters side, sa Bergem.

Møte om pakkeforløp
Erlandsen kommenterer til dette at statsråden inviterte til et møte om pakkeforløp psykisk helse før jul.

– Her var også Norsk psykiatrisk forening representert. I januar skal direktoratet ha et oppstartsmøte med brukerorganisasjoner og fagorganisasjoner om arbeidet med pakkeforløp. Da vil også Norsk psykiatrisk forening få god anledning til å fremme sine synspunkter, sier Erlandsen.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Lege 13.01.2016 16.57.54

  Jeg forstår tankegangen om at man ikke kan påvirke uten å engasjere seg. Helt enig. Men jeg stiller meg undrende til hvordan leger igjennom historien ikke kan klare å stå sammen med hverandre, pasienter og pasientforeninger - forene krefter- imot byråkratisering, merkantilisering og jussifiseringen av helsesektoren. En utvikling som har medført et effektivitetskjør og avhumanisering av helsesektoren hvor pasientene melder, om at de føler seg som objekter på samlebånd, hvor standard "billige" quick-fix-metoder velges for enkelte grupper av lavstatuspasienter innenfor somatikken, hvor pasienter er kasteballer (også i somatikken) eller skvises inn i standardsystemer - hvor de uansett ikke blir hørt, sett eller trodd. Men jeg forstår at toget går- om det ikke har gått allerede for offentlig helsesektor. Jeg - som vanligvis er ukuelig optimist- føler meg meget pessimistisk på pasientenes vegne når jeg ser hvor lite samhold det er for å kjempe imot før toget forlater stasjonen- og vi må kaste oss på- for å redde det som reddes kan. Jeg er forøvrig somatiker - med interesse og omtanke for pasientene i psykisk helsevern. Og jeg ønsker psykiatere og psykologer- og ikke minst pasientene deres- all mulig hell og lykke i møte med helsemyndighetene. Håper inderlig at de bryr seg om å lytte til deres kloke erfaringer og ikke ser på menneskets sjel som en masseprodusert vare. Med venlig hilsen Lege

 • Anne Kristine Bergem 13.01.2016 08.53.26

  Npf ønsker et psykisk helsevern som er best mulig for dem som trenger behandling. Kun gjennom deltakelse kan vi ha påvirkningsmulighet. Pakkeforløp er bestemt innført. Toget går. Vi får ihvertfall ikke muligheten til å påvirke dersom vi ikke engasjerer oss. Ingen har jo ennå funnet noen fasit på organisering av psykisk helsevern.

 • Lege 12.01.2016 19.46.28

  If you can´t beat them- join them (?)

 • Anbe Kristine Bergem 12.01.2016 19.15.04

  Det er riktig at Npf var på et orienteringsmøte før jul, men vi ble aldri bedt om å vurdere "om" pakkeforløp er en god ide. Nå er vi invitert inn i utviklingsarbeidet, og har takket ja til det. Oppstartmøte er 19.01.

 • Somatiker 12.01.2016 16.10.24

  Kjære Anne Grethe Teien, tusen takk. Dette videreformidles. Ser negative konsekvenser av pakkeforløp- også i somatikken. Ingen har godt av å bli behandlet som et objekt. Med vennlig hilsen " Somatiker"

 • Anne Grethe Teien 12.01.2016 13.43.25

  Somatiker: Opprop mot pakkeforløp i psykisk helsevern finnes i alle fall: http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=5716 Foreløpige underskrifter er sendt myndighetene. Oppropet fortsetter. Mvh Anne Grethe Teien

 • Somatiker 12.01.2016 13.13.58

  Finnes det noe opprop som vi kan være med på- imot pakke forløp og økende objektivisering av menneskene? Har ikke sett på maken til arroganse fra myndigheter og politikere i forhold til dette spørsmålet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!