Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Mann døde etter uforsvarlig behandling

Sykehus brøt loven da pasient med hjerneabscess fikk mangelfull oppfølging og behandling, konkluderer Statens helsetilsyn.

Publisert: 2014-11-26 — 13.10

En mann i slutten av 50-årene fikk uforsvarlig helsehjelp da han ble akutt innlagt i sykehus etter å ha hatt hodesmerter og personlighetsendring noen dager. Helseforetaket brøt dermed spesialisthelsetjenesteloven, konkluderer Statens helsetilsyn etter å ha gransket hendelsen ved det ikke-navngitte sykehuset.

Den tidligere friske mannen ble akutt innlagt ved en nevrologisk avdeling en fredag. I løpet av helgen ble mannens tilstand forverret. MR av hodet var bestilt ved innleggelsen, men det ble ikke purret for å få utført nye radiologiske undersøkelser i løpet av helgen.

CT-bilder indikerte hjernesvulst. Pasienten ble etter hvert så motorisk urolig at MR av hodet ikke lot seg gjennomføre.

Døde etter kort sykehusopphold
Mandag ettermiddag fikk pasienten pusteproblemer og måtte legges i narkose. Kontroll-CT av hodet viste at det forelå en sannsynlig hjerneabscess (infeksjon i hjernevevet) som hadde tømt seg med puss til hjernens hulrom.

Pasienten ble overflyttet til nevrokirurgisk avdeling ved annet sykehus og umiddelbart operert, men døde kort tid etter. Obduksjon bekreftet at det forelå en hjerneabscess.

«Sykehuset sørget ikke for at det ble utført MR av hodet da tilstanden forverret seg, og kapasiteten for utredning av MR i helgene var for lav. Virksomheten hadde mangelfulle rutiner for samarbeid med nevrokirurgisk avdeling», skriver Helsetilsynet i sin rapport.

- For lavt prioritert
Tilsynet mener manglende MR av hodet tilsier at pasienten ble for lavt prioritert. Sykehuset får kritikk for ikke å ha gode nok rutiner for tilgang til MR utenom vanlig arbeidstid.  

«Statens helsetilsyn vil spesielt påpeke at vi vurderer det som alvorlig at en retningslinje som indikerer at ”misbruk” av henvisning til MR kan få konsekvenser for den som rekvirerer undersøkelser, bidrar til en forsiktighetskultur som kan føre til at pasienter ikke utredes innen forsvarlig tid».

Helsetilsynet har bedt helseforetaket om tilbakemelding på hvordan hendelsen er fulgt opp, og hvilke tiltak som er planlagt og iverksatt.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!