Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Kols-behandling: - Stor variasjon i kvalitet og tilbud

- Det er stor variasjon i kvaliteten på behandling av kols-pasienter, sier lungelege på Haukeland, som etterlyser flere sykehus i kols-registeret.

Publisert: 2014-11-20 — 16.51 (Oppdatert: 2015-05-09 — 08.39)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

DIAKONHJEMMET SYKEHUS/OSLO: Overlege Birger Norderud Lærum ved Lungeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus er en av foreleserne på DM Arena fagseminar om kols torsdag ettermiddag – på den internasjonale kols-dagen.

- Mitt kliniske inntrykk er at det er stor variasjon i kvaliteten og tilbud for kols på landsbasis, sier, Lærum, som er faglig leder for kols-registeret.

Få melder til registeret
I dag er det bare 10 av 52 sykehus med akuttfunksjon som melder inn data til registeret.

- Bare det å jobbe systematisk og bli påminnet om hva er som er god praksis, gjør at kvaliteten heves. Kols-registeret er et godt verktøy for å gi en oversikt over håndtering og behandling av kols. Men det er bekymringsfullt at hele fire av fem sykehus ikke kan måle kvaliteten på kolshåndtering. Det er et stort ønske og behov for nasjonal registrering, men det er en tung prosess i å komme videre og få flere til å måle kvaliteten ved kols-håndtering, sier Lærum.

Han la frem data fra Haukeland som viste at selv om behandlingen er blitt bedre de siste årene, er det fortsatt cirka 30 prosent som ikke får kombinasjonsbehandling, selv om pasientene oppfyller kriteriet for lungefunksjon.

- Det er også omtrent 40 prosent som ikke får langtidsvirkende muskarin-antagonis, som for eksempel Spiriva.  Vi har en del å hente, og vi vet det fordi vi måler det, fastslår Lærum.

Tidsnød og innsparing
- Hva er hovedgrunnen til at så få sykehus melder inn?, spør redaktør Markus Moe i Dagens Medisin.

- Hovedproblemene vi møter er tidsnød og innsparing. Det er veldig tungt for mange å gjøre enda mer i en travel hverdag. svarer Lærum. - Med samme tempo som hittil, vil det ta ti år før vi har med alle. Men får vi med 70 prosent, har vi kommet veldig langt, svarer Lærum.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!