Mye rusbruk hos psykoseinnlagte

Ruslidelser er vanlig hos innlagte pasienter med psykose, ifølge norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Psykiater Valborg Helseth har undersøkt forekomsten av rusproblemer hos 65 pasienter i alderen 17-40 år, innlagt Blakstad sykehus med psykose i 2001.
Hun fant at omtrent halvparten av pasientene rapporterte at de hadde ruset seg på ett eller flere rusmidler i måneden før innleggelse. Det var samsvar mellom rapporteringen og rusmiddelfunn i urinprøver tatt ved innkomst.
Syv av ti
Når både nåværende og tidligere rusmiddelbruk ble kartlagt, viste det seg at 70 prosent av pasientene hadde eller hadde hatt en ruslidelse.
– Denne høye forekomsten av rusproblemer hos mennesker innlagt i psykiatrisk sykehus med psykose bør få konsekvenser for behandling og organisering i psykisk helsevern, uttaler Valborg Helseth i pressemeldingen fra Universitetet i Oslo.
Alkoholutløst depresjon
Helseth og medarbeidere fant at 40 prosent av de undersøkte pasientene hadde pågående rusutløst stemningslidelse eller rusutløst psykose. Pågående alvorlige depresjoner var rusutløst hos over syv av ti innlagte med alvorlig depresjon, og godt over halvparten av disse var alkoholutløst.
Pågående psykoser var rusutløst i en tredjedel av dem med psykose, hovedsakelig utløst av illegale rusmidler.
– Diagnostisk nøyaktighet hos pasienter med både psykisk lidelse og ruslidelse er viktig for målrettet behandling, påpeker Helseth

Powered by Labrador CMS