2012 i medisinen
I The Lancet oppsummerer Dara Mohammadi årets høydepunkter og bølgedaler innen medisinen.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Mohammadi er en av skribentene i The Lancet.
I årets siste utgave oppsummerer han det han mener er de største medisinske hendelsene i 2012, på godt og vondt. Her følger noen av hans eksempler.
Brystimplantater
En av dem er brystimplantatskandalen. Det har vist seg at Poly Implant Prothèse har brukt industriell silikon i implantatene. Man fryktet at implantantene var kreftfremkallende, men dette ble etter hvert avvist. Implantatene hadde imidlertid en økt risiko for å gå i stykker.
Fikk lage billig generika
I mars fikk det indiske legemiddelselskapet Natco Pharma en avtale om å lage og selge et generika av en patentert Bayer kreftmedisin, sorafenib. Indiske myndigheter mener Bayer har mislyktes i å gjøre legemiddelet tilgjengelig til en riktig pris.
Natco må betale Bayer 6% av det de tjener på medisinen- og må også forplikte seg til å holde en lav pris på legemiddelet. Mange mener avgjørelsen kan sette presidens, og føre til bedre tilgang på medisiner i lavinntektsland, samtidig som patentholderne blir kompensert.
Bedragerisak
I juli ble GlaxoSmithKline pålagt å betale 3 milliarder US dollar. Dette var den største bedragerisaken i amerikansk farmasøytindustri noensinne. GSK erklærte seg skyldig i å ha annonsert for to antidepressiva til ikke godkjent bruk og for ikke å ha rapportert inn sikkerhetsdata om en diabetesmedisin til US Food and Drug Administration. I tillegg har GSK gitt gaver til leger, inkludert ferier til Hawaii og billetter til Madonnakonserter. Hoder har rullet i firmaet, og GSK skal ha statlig oppsyn i de neste fem årene.
Helsekrise i Europa
Etter hvert som den økonomiske situasjonen i EU ble verre, utfoldet en helsekrise seg over mye av kontinentet. Kronisk mangel på legemidler har rammet Hellas. Sykehusene har ikke råd til å ha tilstrekkelige medisinlager. Legemiddelfirma har blitt stadig mer motvillige til å selge medisiner til landet på kreditt. I Spania planlegger staten å redusere helsebudsjettene med 7 milliarder, og dette betyr at pensjonister må betale for medisinene sine for første gang siden 1986. 150.000 immigranter får ikke lenger gratis helsehjelp.
HIV-forebygging
I juli godkjente US Food and Drug Administration den første HIV-forbyggende medisinen for bruk av HIV-negative personer som var i høy risiko for å få sykdommen. Kombinasjonen tenofovir-emtricitabine ble godkjent etter at det ble vist at den risikoen for å få HIV ble redusert med opp til 73% hos par der den ene er HIV-positiv. Medisinen er imidlertid svært dyr- den koster mellom 6000 og 14000 US dollar i året.
Medisinsk krise i Syria
President Bashar al-Assad er tidligere lege. Likevel har han sørget for militær kontroll av sykehusene, noe som har tvunget opposisjonen og sivile til å sette opp hemmelige sykehus. Disse sykehusene har vært uten nok utstyr, fordi internasjonal humanitærhjelp har vært bannlyst i landet, og underbemannet, på grunn av en målrettet dreping av helsearbeidere.
USA tok et viktig skritt mot full helsedekning i 2012. Mitt Romney er imot helsereformen, men 6. november talte folket, og Obama ble gjenvalgt. Nå kan han fortsette med å innføre reformen.
Les artikkelen til Dara Mohammadi her, med enda flere høydepunkter fra 2012.
Relaterte saker
Kommentarer