Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

2012 i medisinen

I The Lancet oppsummerer Dara Mohammadi årets høydepunkter og bølgedaler innen medisinen.

Publisert: 2012-12-28 — 11.00 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.40)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Mohammadi er en av skribentene i The Lancet.

I årets siste utgave oppsummerer han det han mener er de største medisinske hendelsene i 2012, på godt og vondt. Her følger noen av hans eksempler.

Brystimplantater
En av dem er brystimplantatskandalen. Det har vist seg at Poly Implant Prothèse har brukt industriell silikon i implantatene. Man fryktet at implantantene var kreftfremkallende, men dette ble etter hvert avvist. Implantatene hadde imidlertid en økt risiko for å gå i stykker.

Fikk lage billig generika
I mars fikk det indiske legemiddelselskapet Natco Pharma en avtale om å lage og selge et generika av en patentert Bayer kreftmedisin, sorafenib. Indiske myndigheter mener Bayer har mislyktes i å gjøre legemiddelet tilgjengelig til en riktig pris.

Natco må betale Bayer 6% av det de tjener på medisinen- og må også forplikte seg til å holde en lav pris på legemiddelet. Mange mener avgjørelsen kan sette presidens, og føre til bedre tilgang på medisiner i lavinntektsland, samtidig som patentholderne blir kompensert.

Bedragerisak
I juli ble GlaxoSmithKline pålagt å betale 3 milliarder US dollar. Dette var den største bedragerisaken i amerikansk farmasøytindustri noensinne. GSK erklærte seg skyldig i å ha annonsert for to antidepressiva til ikke godkjent bruk og for ikke å ha rapportert inn sikkerhetsdata om en diabetesmedisin til US Food and Drug Administration. I tillegg har GSK gitt gaver til leger, inkludert ferier til Hawaii og billetter til Madonnakonserter. Hoder har rullet i firmaet, og GSK skal ha statlig oppsyn i de neste fem årene.

Helsekrise i Europa
Etter hvert som den økonomiske situasjonen i EU ble verre, utfoldet en helsekrise seg over mye av kontinentet. Kronisk mangel på legemidler har rammet Hellas. Sykehusene har ikke råd til å ha tilstrekkelige medisinlager. Legemiddelfirma har blitt stadig mer motvillige til å selge medisiner til landet på kreditt. I Spania planlegger staten å redusere helsebudsjettene med 7 milliarder, og dette betyr at pensjonister må betale for medisinene sine for første gang siden 1986. 150.000 immigranter får ikke lenger gratis helsehjelp.

HIV-forebygging
I juli godkjente US Food and Drug Administration den første HIV-forbyggende medisinen for bruk av HIV-negative personer som var i høy risiko for å få sykdommen. Kombinasjonen tenofovir-emtricitabine ble godkjent etter at det ble vist at den risikoen for å få HIV ble redusert med opp til 73% hos par der den ene er HIV-positiv. Medisinen er imidlertid svært dyr- den koster mellom 6000 og 14000 US dollar i året.

Medisinsk krise i Syria
President Bashar al-Assad er tidligere lege. Likevel har han sørget for militær kontroll av sykehusene, noe som har tvunget opposisjonen og sivile til å sette opp hemmelige sykehus. Disse sykehusene har vært uten nok utstyr, fordi internasjonal humanitærhjelp har vært bannlyst i landet, og underbemannet, på grunn av en målrettet dreping av helsearbeidere.

USA tok et viktig skritt mot full helsedekning i 2012. Mitt Romney er imot helsereformen, men 6. november talte folket, og Obama ble gjenvalgt. Nå kan han fortsette med å innføre reformen.

Les artikkelen til Dara Mohammadi her, med enda flere høydepunkter fra 2012.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!