MS: Uakseptabelt at rehabiliteringstilbudet forverres

Mens behovet for spesialisert MS-rehabilitering er skrikende, står senger tomme ved MS-senteret i Hakadal. Dette er uakseptabelt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mona Enstad, generalsekretær i MS-forbundet
DEN ÅRLIGE MS-dagen markeres med aktiviteter på torg og kjøpesentre over hele landet lørdag 25. august. Samtidig får MS-forbundet inn meldinger om stadig dårligere rehabiliteringstilbud i alle helseregionene.
Multippel sklerose (MS) er en komplisert og sammensatt diagnose. Tverrfaglig behandling og rådgiving er ofte nødvendig for å mestre sykdommen. Kartlegging, planlegging og trening gir mulighet for å klare jobb og daglige aktiviteter.
FORVERRING. I Fredrikstad nektes en mann med langtkommen MS å få rehabilitering ved Eiksåsen MS-senter i Bærum, som er spesialister på denne gruppen. Helseregionen henviser til kommunens rehabiliteringstilbud.
I Tromsø rives et etablert rehabiliteringsmiljø for MS opp og flyttes inn i en travel sykehushverdag. Samtidig avslår helseregionen å sende MS-pasienter til rehabilitering på landets eneste senter som har spesialisert seg utelukkende på rehabilitering av MS-pasienter, MS-Senteret Hakadal. Rehabiliteringen skal gjøres lokalt.
KOMMUNER SVIKTER. MS-forbundet frykter denne utviklingen. Helseregionene skal spare penger, og gjennom samhandlingsreformen har politikerne bestemt at kommunene skal overta mye av rehabiliteringsansvaret. Dette ansvaret er mange kommuner ikke i stand til å ta i dag.
En rapport fra Riksrevisjonen viser at kun 16 prosent av kommunene ikke har rehabiliteringsplasser i institusjon, og at få kommuner kan tilby opptrening for kognitive funksjoner. Den viser samtidig at det har vært en reduksjon i helseforetakenes rehabiliteringskapasitet, som har gitt lengre ventetid for pasientene. Undersøkelsen peker på at verken spesialist- eller kommunehelsetjenesten har et godt nok grunnlag for å ha oversikt over det faktiske rehabiliteringsbehovet i helsetjenesten.
Riksrevisjonens undersøkelse om rehabilitering innen helsetjenesten viser at virkeligheten står i skarp kontrast til politikernes uttalte målsetting om å styrke rehabiliteringstilbudet i Norge.
UAKSEPTABELT. All rehabilitering behøver ikke å foregå på spesialiserte sentre eller avdelinger. Men når det dreier seg om en sammensatt og livslang sykdom som MS, må spesialistene tas i bruk. Ved MS-senteret i Hakadal samarbeider fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleiere, nevrologer og nevropsykologer om rehabiliteringsforløp som gir personer med MS et godt grunnlag for å mestre et langt liv med sykdommen.
I dag opplever vi at senger står tomme ved senteret, mens behovet for spesialisert MS-rehabilitering er skrikende. MS-forbundet mener dette er uakseptabelt. God rehabilitering kan utgjøre forskjellen på et liv i isolasjon og et liv med aktiv samfunnsdeltakelse.  De ressursene vi har i dag, må tas i bruk - ikke bygges ned.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 14/2012

Powered by Labrador CMS