Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

MS: Uakseptabelt at rehabiliteringstilbudet forverres

Mens behovet for spesialisert MS-rehabilitering er skrikende, står senger tomme ved MS-senteret i Hakadal. Dette er uakseptabelt.

Publisert: 2012-08-30 — 10.38 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.53)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Mona Enstad, generalsekretær i MS-forbundet

DEN ÅRLIGE MS-dagen markeres med aktiviteter på torg og kjøpesentre over hele landet lørdag 25. august. Samtidig får MS-forbundet inn meldinger om stadig dårligere rehabiliteringstilbud i alle helseregionene.

Multippel sklerose (MS) er en komplisert og sammensatt diagnose. Tverrfaglig behandling og rådgiving er ofte nødvendig for å mestre sykdommen. Kartlegging, planlegging og trening gir mulighet for å klare jobb og daglige aktiviteter.

FORVERRING. I Fredrikstad nektes en mann med langtkommen MS å få rehabilitering ved Eiksåsen MS-senter i Bærum, som er spesialister på denne gruppen. Helseregionen henviser til kommunens rehabiliteringstilbud.

I Tromsø rives et etablert rehabiliteringsmiljø for MS opp og flyttes inn i en travel sykehushverdag. Samtidig avslår helseregionen å sende MS-pasienter til rehabilitering på landets eneste senter som har spesialisert seg utelukkende på rehabilitering av MS-pasienter, MS-Senteret Hakadal. Rehabiliteringen skal gjøres lokalt.

KOMMUNER SVIKTER. MS-forbundet frykter denne utviklingen. Helseregionene skal spare penger, og gjennom samhandlingsreformen har politikerne bestemt at kommunene skal overta mye av rehabiliteringsansvaret. Dette ansvaret er mange kommuner ikke i stand til å ta i dag.

En rapport fra Riksrevisjonen viser at kun 16 prosent av kommunene ikke har rehabiliteringsplasser i institusjon, og at få kommuner kan tilby opptrening for kognitive funksjoner. Den viser samtidig at det har vært en reduksjon i helseforetakenes rehabiliteringskapasitet, som har gitt lengre ventetid for pasientene. Undersøkelsen peker på at verken spesialist- eller kommunehelsetjenesten har et godt nok grunnlag for å ha oversikt over det faktiske rehabiliteringsbehovet i helsetjenesten.

Riksrevisjonens undersøkelse om rehabilitering innen helsetjenesten viser at virkeligheten står i skarp kontrast til politikernes uttalte målsetting om å styrke rehabiliteringstilbudet i Norge.

UAKSEPTABELT. All rehabilitering behøver ikke å foregå på spesialiserte sentre eller avdelinger. Men når det dreier seg om en sammensatt og livslang sykdom som MS, må spesialistene tas i bruk. Ved MS-senteret i Hakadal samarbeider fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleiere, nevrologer og nevropsykologer om rehabiliteringsforløp som gir personer med MS et godt grunnlag for å mestre et langt liv med sykdommen.

I dag opplever vi at senger står tomme ved senteret, mens behovet for spesialisert MS-rehabilitering er skrikende. MS-forbundet mener dette er uakseptabelt. God rehabilitering kan utgjøre forskjellen på et liv i isolasjon og et liv med aktiv samfunnsdeltakelse.  De ressursene vi har i dag, må tas i bruk - ikke bygges ned.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 14/2012

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!