Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Senebetennelse - slett ingen betennelse

Begrepet «senebetennelse» har gått ut på dato. - Tilstanden skyldes ikke betennelse, og pasientene skal ikke ha betennelsesdempende midler, sier overlege Agnar Tegnander ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Publisert: 2008-06-06 — 14.15 (Oppdatert: 2015-05-21 — 18.52)
Denne artikkelen er over syv år gammel.


Kroniske seneplager i akillessene eller håndledd, eller en tilstand som tennisalbue, skyldes ikke betennelse.

- Fremdeles bruker mange begrep som akilles-senebetennelse, og mange leger skriver ut betennelsesdempende medisiner til disse pasientene. Dette er det liten vits i. Vi har en stor jobb når det gjelder å informere om at disse tilstandene ikke skyldes betennelse, men overbelastning, sier overlege Agnar Tegnander ved Klinikk for ortopedi og revmatologi.

Trening det beste
Tegnander understreker at svært mange lider av disse plagene, og det er viktig at de får riktig behandling. Det som hjelper best, er trening.

Derfor bør fastlegene heller henvise til fysioterapi ved slike tilstander, enn å skrive ut betennelseshemmende medisiner, sier Tegnander. - Forskning har vist at rundt 80 prosent av disse pasientene blir friske av trening, sier han.

Og treningen skal gjøre vondt.

- På en smerteskala fra 0-10 skal pasienten ligge på rundt 4-5 for å få de beste resultatene. Mange blir redde når de føler smerte, og da er det viktig å forklare at smerten ikke er farlig, og at den ikke vil gjøre tilstanden verre, sier Tegnander.

Strekker muskelen
Han anbefaler såkalt eksentrisk trening. Det vil si at man strekker muskelen ut samtidig som man belaster den, som for eksempel å stå på tå og senke seg rolig ned for å trene en akilles-sene.

- Det er effektiv trening, som samtidig belaster muskel og sene i liten grad, sier Tegnander.

Han anbefaler at pasienter får veiledning av fysioterapeut til å utføre treningen riktig. Norsk Idrettsmedisinsk Forening har dessuten lagt ut forslag til øvelser på sin hjemmeside. 

Påvirker strukturen
Årsaken til at trening virker, er at treningen påvirker strukturen i senen.

- Det viser seg at strukturen i senen endrer seg under trening, og at den blir normal igjen, forklarer han.

En annen utvei dersom trening ikke virker, er injeksjonsbehandling, som både virker smertelindrende og normaliserer vevet. 

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Dan Klavenes 01.09.2015 18.18.26

  Da er det vel ikke cortisoninjeksjon, men skreloserende injeksjon det er snakk om? De samme fastlegene som bruker NSAID i behandling av senelidelser vil i stor grad også være tilbøyelig å injisere cortoson. Heavy slow resistance training bør også vurderes som en mulig modalitet.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!