Ingvild Kjerkol (Ap) og Sveinung Stensland (H) er ikke begeistret over at pasientens legemiddelliste først er klar om mange år. Foto: Vidar Sandnes

Politikere raser over sommel med legemiddelliste: – Glem det

– Direktoratet for e-helse kan bare glemme å bruke flere år på felles legemiddelliste.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.


Dette er den klare beskjeden fra helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland.

Onsdag la Direktoratet for e-helses direktør Christine Bergland frem forprosjektet med anbefalinger om hvordan den kommunale journalen Akson skal lages.
Her kom det også frem at det vil ta mange år før pasientens legemiddelliste vil kunne tas i bruk.

En felles oversikt over pasienters legemidler som både sykehus, sykehjem og fastleger kan se, har vært etterlyst i flere år.

Les mer: Det kan ta ti år å få felles legemiddelliste

–  Dette kan de bare glemme. Det er helt uaktuelt å vente så lenge. Hvis dette er holdningen til Direktoratet for e-helse, så kommer vi ikke til å akseptere det, sier Stensland til Dagens Medisin.

Legemiddelliste er et av de viktigste tiltakene for riktig legemiddelbruk, men den vil også gjøre hverdagen enklere for pasienter og ikke minst leger, slik at leger på sykehuset vet hva legene i allmenntjenesten gjør, og omvendt.

– Synes du Direktoratet for e-helse utfører oppdraget de har fått?

–  I alle fall ikke på dette området. Stortinget var tydelig på dette for flere år siden. Jeg er kjent med at dette var en del av en større prioritering innen de budsjettrammene vi har. Legemiddelliste er langt oppe på listen over det vi vil ha på plass.

– Når burde den ha vært på plass?

–  Den burde har vært klar for flere år siden. I Legemiddelmeldingen var det et enstemmig og entydig Storting som sa at dette skulle på plass, sier Stensland til Dagens Medisin.  

Han får støtte fra helsepolitisk talsperson for Ap, Ingvild Kjerkol:

–  Dette høres helt vanvittig ut. Hva skulle være begrunnelsen for det? Å gjennomføre Akson først, og så skal det gå ti år før listen er på plass. Da oppfyller man ikke oppdraget. Dette kan vi ikke akspetere, sier Kjerkol til Dagens Medisin.

–  Hvordan synes du dette harmonerer med helseministerens visjon om «pasienten i sentrum»

– Dette er byråkratiet i sentrum, sier hun.

Les mer: –  Felles legemiddelliste vil redde liv

Helseminister Bent Høie sa i november til Dagens Medisin at felles legemiddelliste skal prioriteres:

 – Det er et prioritert område for oss, og det jobbes med det i direktoratet. Den type løsninger skal vi ha på plass, sa han.

Powered by Labrador CMS