Aars-jubilant - fra sperm til perm
Sexologen Haakon Aars fyller 70 og debuterer som eneforfatter. Fra perm til perm guider han oss inn i menns underliv og spermienes verden.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Sexolog og lege Haakon Aars innleder sitt eget jubileumsår med å gi ut en fagbok om menns seksualitet. Boken har tittelen «Menns seksualitet» og bygger på mer enn 30 års klinisk arbeid med seksualitet.
Ikke-røykeren, som fyller år på Verdens røykfrie dag, kommer i boken ikke utenom sigarettrøykingens negative effekt på penis og dermed ereksjonen.
Krymper utstyret
På nettsidene til ukebladet KK leser vi at røyking krymper utstyret, og vi spør Aars om dette er tilfellet.
- Røyking virker negativt inn på seksualiteten, fordi nikotinet får blodkarene til å trekke seg sammen og gir dårligere ereksjon, svarer han.
- Men krymper det utstyret, slik som kvinner hevder?
- Det er i alle fall slik at evnen til ereksjon blir dårligere. Vi har et begrep som heter «Use it, or loose it». Ja, de har kanskje rett, sier han etter å ha tenkt seg om.
- Nedsatt blodforsyning gir dårligere ereksjon og økt fibrosering. Når svamplegemene erstattes av fibrotisk vev, kan vi nok si at utstyret krymper.
Aktiv lege
Via mobiltelefon får vi tak i Haakon Aars i Sverige, der den aktive legen nettopp har undervist sykepleiere og leger om seksualitet hos stomiopererte. Når vi dagen etter treffer ham på kontoret til Institutt for klinisk sexologi og terapi i Oslo, er det rett etter en treningsøkt på helsestudio.
Haakon Aars er ikke så glad for at vi gjør et poeng av hans alder, men vi kan ved selvsyn konstatere at han slett ikke er tilaarskommen. Som mange andre spreke leger har han en fysisk alder som er atskillig lavere enn hans reelle.
Bak de edlere deler?
Haakon Aars har det siste året jobbet intenst med boken, og nå konstaterer han fornøyd at den er ute i bokhandlene.
- Hva synes du? spør han og forteller at han er spesielt stolt over omslaget og illustrasjonene som stedatteren har laget.
- Hvorfor skrev du denne boken? kontrer vi.
- Det har vært mye fokus på ereksjonssvikt, men det har vært skrevet lite som kan bidra til at menn snakker om sin seksualitet. For eksempel sier mange leger at de ikke har tid til å snakke med menn om seksualiteten. Den er nok mer tabubelagt enn kvinners. De har tross alt en lege med en egen spesialitet - gynekologen - som er der kun for dem og deres reproduktive organer. Mange menn vet lite om hva som skjuler seg bak deres edlere deler.
Mer enn erogene soner
Han forklarer dette med at menn er mer alene om sin seksualitet, slik de også ofte er med sin sykdom.
- Sex og seksualitet handler dessuten om følelser, som ikke er så lette å få frem i en konsultasjon på legekontoret, sier Aars, som legger til at lanseringen av ereksjonsfremmende medikamenter har gjort det noe lettere for menn å snakke med sin lege om seksualitet.
Med spalter i blader, aviser og nett, og som fast sex-ekspert i radio- og TV, har Aars besvart uttallige spørsmål som handler om mer enn hva menn har mellom bena.
Utfordrende - for alle
Det var ikke vanskelig for Aars å finne de spørsmålene han innleder hvert kapittel med.
- Jeg satt med mye materiale, så det hadde lenge ligget i kortene at det skulle bli bok av det.
- Hvem vil du nå med boken?
- Først og fremt fagfolk som er interessert i å forstå mer av den mannlige seksualiteten, men den kan leses av alle som vil lære mer om menns seksualitet.
- Hvorfor bør leger lese denne boken?
- Blant annet fordi nesten all sykdom virker inn på seksualiteten og utfordrer legen, svarer forfatteren, som også er psykiater.
Seksualitet livet ut
Aars, som er åttende generasjons Oslo-borger, har brukt et par års tid på å forløse sin baby.
- Hva nå?
- Jeg skal i alle fall ikke spille golf. Jeg kommer til å fortsette å jobbe flere dager i uken, men også høre mer på musikk og bruke mer tid sammen med familie og venner. Seksualiteten er et spennende felt, så jeg konsentrerer meg nok om den livet ut.
Folk i farten, Dagens Medisin 03/2011