Vi trenger større bevilgninger for å hente ut potensialet for KI i helsetjenesten
Hvis vi fortsetter å diskutere KI på et overordnet nivå uten å følge opp med konkrete tiltak og tilstrekkelige midler, vil det ta tid før vi får oppleve den store effekten KI kan ha på helse- og omsorgstjenestene.
I år som i fjor var Kunstig intelligens (KI) et av de mest diskuterte temaene under Arendalsuka. Og selv om debattene i år var litt mer konkrete enn tidligere, er mange fortsatt fanget på et overordnet nivå. Det hersker en bred enighet om potensialet som ligger i KI, men det er på høy tid at vi går fra ord til handling. I helse- og omsorgssektoren er behovet prekært, men til tross for den store enigheten, mangler det fortsatt mange konkrete tiltak og tilstrekkelige bevilgninger for å realisere potensialet KI har til å forbedre helsetjenestene våre.
Den nylig publiserte felles KI-planen for helse- og omsorgstjenesten fra Helsedirektoratet peker på viktige skritt i riktig retning, med etablering av KI-råd og tverretatlige veiledninger som sentrale tiltak. Dette er et viktig fundament, men implementeringen av KI i praksis, på en måte som virkelig kan gjøre en forskjell i pasientbehandlingen, krever mye mer.
Bevilgningene er for små
Jeg mener at det satses for lite på KI i Norge. Regjeringen har bevilget en "KI-milliard", noe som er vel og bra, men denne milliarden blir fort liten når den skal deles på tvers av mange ulike sektorer. Vi må også anerkjenne at denne KI-milliarden hovedsakelig er rettet mot forskning og utvikling, ikke implementering av KI-verktøy.
Mye bra gjøres allikevel for å legge til rette for en omfattende implementering av KI i helse- og omsorgssektoren. Helse- og omsorgsdepartementet gav tidligere i år klare føringer om at de regionale helseforetakene skal jobbe for å ta i bruk KI-løsninger som frigjør tid for helsepersonell og reduserer ventetider. Dette arbeidet ledes av Helse Sør-Øst, som nylig inngikk avtaler med flere leverandører av KI-kioskløsninger, noe som gir helseforetakene tilgang til mange ferdigutviklede KI-verktøy som raskt kan tas i bruk. Disse tiltakene viser en konkret vilje til å implementere KI-teknologi og skape reelle forbedringer.
Likevel, i en sektor med store økonomiske utfordringer som begrenser evnen til å ta i bruk ny teknologi, er det vanskelig å se for seg hvordan KI virkelig skal kunne skaleres opp og innføres bredt uten større investeringer. For at Norge skal nå sine ambisjoner om en omfattende KI-implementering, er det nødvendig med en betydelig økning i bevilgningene. Vi trenger en egen "implementeringsmilliard" dedikert til helse- og omsorgssektoren. Dette vil sikre at de KI-verktøyene som i dag er tilgjengelige, faktisk kan overføres til praktisk bruk på sykehus, i kommuner og hos fastleger, og viktigst av alt – komme pasientene til gode.
Hva kreves for å lykkes?
I tillegg til økte bevilgninger blir det viktig med klart definerte roller og ansvar, noe som også fremheves i Helsedirektoratets KI-plan. Dette vil legge til rette for en koordinert og effektiv implementering. KI-planen peker også på viktigheten av et nasjonalt samarbeid til validering og kvalitetssikring av KI-verktøy. Dette vil spare betydelige ressurser og akselerere implementeringen av nye KI-løsninger, samt sikre en helhetlig tilnærming til bruken av KI i helsesektoren. Vi må også styrke KI kompetansen hos helsepersonell, men vi må ikke glemme å bruke helsepersonells kompetanse om kliniske problemstillinger og arbeidsflyter i utviklingen og implementeringen av KI-verktøy. Dette vil også bidra til å skape den nødvendige tilliten til teknologien, som er avgjørende for vellykket bruk av KI. For tillit er ikke noe som kan pålegges – det må bygges gjennom erfaring og gode resultater over tid.
Fra ord til handling
Visjonene er der. Mulighetene er der. Nå må vi få på plass handlingen. Hvis vi fortsetter å diskutere KI på et overordnet nivå uten å følge opp med konkrete tiltak og tilstrekkelige midler, vil det ta tid før vi får oppleve den store effekten KI kan ha på helse- og omsorgstjenestene. Vi må bevege oss fra å snakke om mulighetene, til å faktisk realisere dem. En implementeringsmilliard dedikert til helse- og omsorgssektoren kan være nøkkelen til å forvandle mulighetene KI tilbyr til konkrete, livsforbedrende tiltak for pasientene våre.
Ingen oppgitte interessekonflikter