
Vi trenger mer innovasjon i helsevesenet
Skal vi opprettholde kvaliteten i tjenestene og i tillegg nå målet om dobling i eksportinntektene, er vi helt avhengige av et system som motiverer og insentiverer de som går i front.
Alle er enige om at helsevesenet har enorme utfordringer med å møte dagens voksende behandlingsbehov. De aller flest er også enige om at økt bruk av nye, teknologiske løsninger i helsesektoren er en viktig del av løsningen. Mange norske oppstartsbedrifter innen medtech har jobbet hardt og funnet gode løsninger på flere av helseutfordringene samfunnet står foran. Paradoksalt nok er det få lykkes. De fleste kommer aldri lenger enn til piloten.
Lider av «pilotsyke»
Politikerne snakker med store ord om at Norge skal eksportere mer medisinsk teknologi der målet er en dobling av eksportinntektene innen 2030. Om målet skal nås, bør en først starte med å se hvilke forutsetninger som må være til stede for å lykkes på hjemmebane. For det sier seg selv at eksport av helseteknologi er en illusjon dersom løsningen ikke har livets rett i landet det skal eksporteres fra.
Et vesentlig problem, slik jeg ser det, er at vi lider av «pilotsyke». Gode løsninger blir pilotert og applaudert, for så å bli kassert. Til tross for vellykkede piloter, blir ikke løsningene kjøpt inn. Hvorfor? Skyldes dette manglende budsjettmidler? Eller har vi et innkjøpsreglement som favoriserer gammel og velprøvd teknologi?
Bedre rammevilkår og insentiver
For noen år siden fikk jeg ideen om å utvikle en løsning for raskere oppstart av medisinsk behandling i akutte situasjoner. En elektronisk akuttkoffert som kan fjernåpnes av ansatte ved AMK-sentralene, som senere er lansert på markedet som Aidency 113KIT.
Vi har hatt et fantastisk samarbeid med Helseforetaket Møre og Romsdal, samt AMK i Ålesund og med Sykehuset i Vestfold HF og AMK-sentralen i Tønsberg. Oppfatningen vår er at flere andre AMK-sentraler og helseforetak nå er positive til å ta i bruk løsningen. Likevel er det en krevende prosess å innovere sammen med offentlige aktører. Mange vil så gjerne, men de føler hendene deres er bundet.
Skal Norge vokse innen helse-teknologi må vi løfte frem nytenkende, gode løsninger, samt legge til rette for at de kan lykkes. Her er tre tiltak som ville ha hjulpet:
1. Medtech-fond: Opprettelse av et medtech-fond, der kommuner og helseforetak kan søke om midler til innkjøp og/eller drift av nytt, ferdig pilotert/godkjent utstyr som kan forbedre helsetjenestene og motvirke utfordringene som sektoren står overfor.
2. Slipp oss inn: Offentlig-privat samarbeid i helsesektoren bør settes i system, legges til rette for i større grad, og dyrkes frem. Terskelen for å innovere, pilotere og implementere nye løsninger sammen med private aktører må senkes.
3. Motivasjon = innovasjon: Helseforetakene må bli motivert til innovasjon fra Helsedirektoratet gjennom nye insentiver og måltall.
Internasjonale rangeringer fra de senere år tilsier at helsetjenestene i Norge er blant de aller beste i verden. Hvis kvaliteten på tjenestene minimum skal opprettholdes på samme nivå, eller til og med bli bedre, trenger vi definitivt mer utvikling, innovasjon og nytenkende løsninger. Skal vi opprettholde kvaliteten i tjenestene og i tillegg nå målet om dobling i eksportinntektene, er vi helt avhengige av et system som motiverer og insentiverer de som går i front.
Ingen oppgitte interessekonflikter