KUTT: WHO mangler 600 millioner dollar i årets budsjett. De to neste årene må FN-organisasjonen kutte 21 prosent av kostnadene.

WHO holder generalforsamling – den første etter at USA varslet utmelding

Hvordan skal verden takle epidemier og andre helsekriser når Verdens helseorganisasjon (WHO) mister all støtte fra USA? Det er hovedtema under årets generalforsamling.

Publisert Sist oppdatert

Hundrevis av helseministre og andre utsendinger er denne uken samlet i Genève, der de deltar på den ukelange generalforsamlingen i WHO.

Ett spørsmål er på alles lepper: Hvordan skal organisasjonen klare seg uten USAs støtte? Hvordan skal den kunne bekjempe ulike helsekriser – fra kolera til m-kopper?

I sin innledningstale viste WHO-sjefen til at folk i minst 70 land går glipp av medisinsk behandling på grunn av kutt i bistandsprogrammer.

– Pasienter går glipp av behandlinger, helseinstitusjoner har stengt, helsearbeidere har mistet jobbene sine, og folk rammes av økte egenandeler for helsetjenester, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kutter milliarder

WHO mangler 600 millioner dollar i årets budsjett. De to neste årene må FN-organisasjonen kutte 21 prosent av kostnadene, og budsjettet for de to neste årene ligger samlet på 4,2 milliarder dollar.

– Mange ministre har fortalt meg at de plutselige og bratte kuttene i bilateral bistand fører til alvorlige problemer i landene deres, og det truer helsen til millioner av mennesker, sier Tedros.

Han ber verdens giverland vurdere å bruke mer penger på global helse i en tid der forsvarsbudsjettene øker.

– Land bruker enorme summer på å beskytte seg selv mot angrep fra andre land, men relativt lite på å beskytte seg mot en usynlig fiende som kan forårsake langt mer skade, sier han.

Melder seg ut

President Donald Trump har startet en årelang utmeldingsprosess som innebærer at USA er ute av WHO fra januar neste år. I tillegg har Trump-administrasjonen nærmest avviklet all støtte til USAID, landets statlige bistandsorganisasjon.

Det er en viktig årsak til at FN-organisasjonen ligger an til å mangle nesten 6,2 milliarder kroner på budsjettet i år.

USA har stått for rundt 18 prosent av finansieringen av WHO. Da årets deltakerliste ble publisert søndag, var det ingen fra USA på listen, og da møtet begynte mandag, var også USAs stol i salen tom.

Kina overtar

Det amerikanske flagget vaier imidlertid fortsatt utenfor WHOs hovedkvarter i Genève sammen med de mange andre flaggene fra verdens land. Men når den årelange utmeldingsprosessen er over – 21. januar 2026 – kommer det til å bli tatt ned.

Samtidig som USA er på vei ut, overtar Kina førersetet når det gjelder bidrag. Landets andel øker fra 15 til 20 prosent av midlene som WHO får fra hvert enkelt land i tråd med et vedtatt finansieringssystem.

– Vi må tilpasse oss de multilaterale organisasjonene uten amerikanerne. Livet går videre, sa Kinas FN-ambassadør i Genève, Chen Xu, i april.

Powered by Labrador CMS