Overlege og tillitsvalgt Christian Grimsgaard er ikke spesielt imponert over helsemyndighetens forklaring på ventelistepraksisen på sykehusene. Arkivfoto. Foto:

– En studie i bortforklaringer

– Denne fremstillingen er ikke egnet til å opplyse saken. Den er egnet til å tildekke saksforholdene, og slik jeg vurderer dette er det en studie i bortforklaringer.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette sier overlege og tillitsvalgt Christian Grimsgaard, som er medlem i Legeforeningens sentralstyre.
Helsedirektoratets gransking konkluderer med at medisinsk utvikling, prioriteringsveiledere, mer individualisert behandling er blant årsakene til at færre pasienter blir vurdert til å ha rett til behandling.

Grimsgaard kaller Helsedirektoratets fremstilling av ventelistepraksisen for tendensiøs.

– Det er minimale endringer i graden av individualisering i behandlingen de siste tre til fire  årene. De ser helt bort fra de veldig viktige faktorene, som for eksempel sanksjonene er, sier Grimsgaard og viser til at sykehusene må betale for behandling andre steder dersom de ikke greier å innfri pasientrettighetene.

– Og det at 98 prosent tas av venteliste ved første konsultasjon; Og at dette omtales som «ikke helt er i tråd med regelverket»  er en tendensiøs framstilling av et alvorlig funn, sier Grimsgaard og viser til Helsedirektoratets Johan Torgersens presentasjon av rapporten onsdag.
– Slik sykehusene praktiserer rettighetslovgivningen, har pasientene i praksis ikke rettigheter ut over det å hilse på noen i poliklinikken. Det må være slik at rettigheten må ha et innhold for pasientene, og gjør det mulig for dem å vite hva den reelle ventetiden er til de mottar behandlingen de faktisk venter på.

– Fungerer ikke etter intensjonen
– Det er opplagt at dagens lovgivning ikke fungerer etter intensjonen. Jeg er enig i at det må gjøres en gjennomgang, og sannsynligvis en endring i lovgivningen, sier Grimsgaard.

Powered by Labrador CMS