Trening hjalp pasienter etter utblokking

Trening reduserte risikoen for nye forsnevringer hos pasienter som hadde gjennomgått utblokking av koronarartierier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Undersøkelsen ble gjennomført på pasienter med ustabil eller stabil angina, som hadde gjennomgått utblokking og fått satt inn stent.
- Det ser ut til at trening reduserer risikoen for nye forsnevringer i området der det er satt inn stent, sier lege Peter Scott Munk. Han er førsteforfatter for studien, som er publisert i American Heart Journal denne måneden.
Intervalltrening
I studien har forskerne ved Stavanger universitetssykehus fulgt 40 pasienter i et halvt år. Halvparten av pasientene kjørte intervalltrening i én time tre ganger i uken, mens den andre halvparten ikke drev med organisert trening. Ingen av pasientene hadde hatt hjerteinfarkt.
Etter seks måneder målte forskerne forsnevringen i koronarområdet der stenten var satt inn. - Det viste seg at pasientene som hadde trent, hadde mindre nye forsnevringer enn kontrollgruppen, sier Munk.
Forskerne sammenlignet diameteren i stenten hos de to gruppene etter intervensjonstiden. Det viste seg at gruppen som hadde trent, hadde en reduksjon i diameter på 0.10 millimeter etter seks måneder. Hos kontrollgruppen var diameteren redusert med 0,39 millimeter. Både medikamentstent og vanlig metallstent ble brukt i studien.
- Hvilken type stent som ble brukt, hadde liten innvirkning på resultatene, sier Munk.
Bedre oksygenopptak
Pasientene som trente, hadde dessuten bedre oksygenopptak enn de som ikke trente, og blodårene hadde fått forbedret funksjon. Dessuten hadde treningsgruppen lavere CRP enn de andre. CRP er en risikomarkør for hjerte- og karhendelser, og kan gjenspeile betennelse i blodårene.
Han påpeker at trening nok først og fremst er ferskvare. - Det er derfor viktig å opprettholde treningen. Samtidig er risikoen for nye forsnevringer størst det første halve året.
Munk understreker at dette er en liten studie, som man ikke kan trekke sikre konklusjoner av.
- Studien er først og fremst hypotesedannende. Det er nødvendig med større studier for å få klarhet i viktigheten av trening for denne pasientgruppen, sier han.
Imidlertid ser det ut til at trening har en positiv effekt på pasientene. - Hvis annen forskning bekrefter resultatene, bør man anbefale pasientene å delta i treningsopplegg etter utblokkingen. De bør få refusjon for å delta i organisert trening.
Intervalltreningen består av fire ganger fire minutters sykling eller løping med 90 prosent av makspuls, med tre minutters rolig aktivitet mellom øktene. - Dette er en treningsform som hjerte- og karmiljøet i Trondheim har hatt gode erfaringer med når det gjelder å forbedre den fysiske formen. Pasientene gir også gode tilbakemeldinger på denne måten å trene på, det oppleves som inspirerende, påpeker Munk.
Munk er stipendiat ved Nasjonalforeningen for Folkehelsen, og er takknemlig for støtten derfra.
- Nasjonalforeningen har gjort det mulig å gjennomføre prosjektet, sier han.
Bør følges opp
Professor og dr.med. Stig A. Slørdahl ved St. Olavs Hospital i Trondheim synes at studien høres spennende ut.
- Den bør helt klart følges opp med større studier. Funnene er i tråd med tidligere studier og viser at høy intensitet intervalltrening er et svært effektivt «medikament» for å forebygge ny forsnevring hos pasienter som har fått satt inn stent, sier Slørdahl.
Han mener studien bekrefter verdien av slik trening som har vist seg effektiv ved mange ulike tilstander i hjerte- og karsystemet. 
- Det er nå flere norske forskningsgrupper som markerer seg internasjonalt med å gjennomføre tilsvarende studier på ulike pasientgrupper. Slikt sett er denne studien et viktig supplement til andre studier, sier Slørdahl.
Temabilag: Hjerte og kar, Dagens Medisin 20/09

Powered by Labrador CMS