Sykehus overser migrene

Pasienter med migrene risikerer voldsomme anfall på grunn av stress og faste før en operasjon. - Behandlingen er ofte svært mangelfull. Migrenepasienter bør ta med egne medisiner, foreslår migreneekspert Aud Nome Dueland.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


- Pasienter med migrene som legges inn for en akutt operasjon, får en høyere risiko for migreneanfall. Faste og stress er typiske risikofaktorer for anfall, allikevel er sykehusene ofte svært dårlig forberedt på å gi disse pasientene adekvat behandling, sier nevrolog Aud Nome Dueland ved Sandvika Nevrologipraksis.
Hun har selv opplevd sykehusinnleggelse der hun, i samråd med legen, fikk bruke sine egne medisiner. Medikamenter mot migrene fantes ikke på avdelingen.
Ta med selv!
- Den typiske holdningen er at «du får så mye smertestillende, da trenger du ikke mer mot migrenen». Mange forstår ikke at migrene krever spesifikk smertebehandling. Resultatet er at noen pasienter har hatt svært traumatiske og smertefulle opplevelser på sykehuset, sier Dueland.
Hensynet til faste før operasjon gjør at legene ønsker å unngå bruk av tabletter. Migrenebehandling finnes derimot i mange former, som injeksjon, stikkpiller, nesespray eller smeltetabletter. - Jeg vil helt klart anbefale pasienter med migrene å ta med sine egne medikamenter hvis det er mulig. Husk bare at bruken må avklares med legen på sykehuset, oppfordrer Dueland.
Én gang i døgnet
Manglende migrenemedikamenter bekreftes ved ortopedisk sengepost på Ullevål universitetssykehus. Pasienter som ikke har med sine egne medisiner, vil neppe finne det de trenger i avdelingens medisinskap.
Medikamenter til pasientene blir som regel bestilt én gang i døgnet. En pasient som kommer til akutt behandling på ettermiddagen, får derfor ikke bestilt medisiner før neste morgen.
Ikke vanlig
Dette er ikke en vanlig problemstilling, ifølge avdelingssykepleier Grete Wilhelmsen ved ortopedisk sengepost på Ullevål.
- Det kan være at vi ikke har det migrenemedikamentet pasienten trenger her ved avdelingen, men vi er et stort sykehus og kan høre med andre avdelinger dersom det er nødvendig, forteller Wilhelmsen.
Dette bør leger vite
- Smertebehandlingen har blitt betydelig bedre i løpet av de siste 20 årene. På mange måter har smertebehandling vært gjennom en revolusjon i denne perioden, men fortsatt er det mange som tror at migreneproblemer kan behandles på samme måte som andre smerter, forteller Aud Nome Dueland.
Nevrologen mener det bør være et minstekrav at avdelinger som gjennomfører akutte inngrep med bruk av faste før operasjon, bør ha adekvat migrenebehandling tilgjengelig.
- Generelt er det liten oppmerksomhet mot hodesmerter og migrene i det medisinske fagfeltet. Det er ikke nok at vi som behandler migrene kan noe om dette, migrene er en problemstilling som leger i alle spesialiteter bør vite hvordan man skal behandle, mener Dueland.

Tema: Hodesmerter, Dagens Medisin 25/08

Powered by Labrador CMS