"SI FRA": Arne Stenrud Berg oppfordrer kolleger til å si fra om de mener to protonsenter er feil prioritering. Foto: Vidar Sandnes

– Legene bør legge egeninteresser til side

Det kan gå utover tilliten til fagmiljøet om ikke flere melder seg på i debatten, mener kritiske kreftleger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det er nå svært usikkert hvor mange pasienter som egentlig kan få bedre behandling med protonterapi, sammenlignet med vanlig strålebehandling, sier overlege Arne Stenrud Berg ved Onkologisk poliklinikk ved Drammen sykehus og nestleder i Norsk onkologisk forening.

Berg og fire kolleger fra Sykehuset Østfold, Nordlandssykehuset, Stavanger universitetssjukehus og NTNU kommer i en kronikk i Dagens Medisin med krass kritikk av planene om å opprette to protonsentre i Norge, og hevder planen er en "skandale". 

Les mer: Kreftleger og økonomer raser mot regjeringens kreft-vedtak

– Det har skjedd en kraftig utvikling de siste årene og noen av effektene av protonterapi, kan du nå oppnå med vanlig strålebehandling. Det er mye billigere og mindre ressurskrevende. Vi ber om at man går saktere fram, så vi ikke blir stående igjen med anlegg store som håndballhaller som koster mye i drift og investeringer, sier Berg til Dagens Medisin.

– Må si ifra
Forfatterne bak kronikken er alle sentrale fagpersoner. I tillegg til Berg er innlegget signert av to avdelingssjefer, en professor og en seksjonsleder på stråleavdeling. Berg og kollegaene er redde for at valget om å bygge to protonsentre kan gå utover tilliten til fagmiljøene.
Les også: Trekk i nødbremsen

– Vi kommer til å måtte bruke mer og mer penger på kreftbehandling. Skal vi fremstå som troverdige når vi sier at man bør øke innsatsen innen et område, så man må vi også si ifra når man kanskje kommer til å bruke mye penger til ingen nytte, konstaterer Berg.

Han mener at det ville være en bedre idé å bygge ett protonsenter og bruke resten av pengene på å oppgradere og utvikle den vanlige strålebehandlingen.

Etterlyser støtte fra fagfeller
I kronikken skriver Berg og kollegene at «selv om enkelte fagpersoner støtter ideen om to sentre så kan det ikke måles opp mot skepsisen som fremkommer i uformelle fora hvor kreftleger møtes». Forfatterne av kronikken etterlyser at flere fagpersoner står frem i offentligheten med motstand mot planene.

– Når dette er politisk bestemt, er nok den eneste måten å snu det at fagmiljøet står fram og sier sin mening. Det hjelper ikke om én eller to sier det. Vi mener denne saken er så pass stor at vi oppfordrer andre til å gå ut og si hva de mener, så politikere og andre kan opplyses. Det er jo en påstand fra oss at vi er mange som er mot det. Vi mener at de som er enige med oss burde gå ut og si det offentlig, sier Berg.

Tror fagmiljøene er redde for å tape
Skulle det vise seg at Berg ikke har så mange som er enige med ham, mener han likevel politikerne burde tenke seg om på nytt.

– Om det er femti-femti blant norske kreftleger om man støtter to protonsentre, så er det likevel smart å gå forsiktig frem, mener han.

Berg tror mangelen på stemmer i debatten kan skyldes at fagmiljøene ikke vil risikere å «miste» protonsenteret.

– Jeg tror mange i fagmiljøene i Oslo og Bergen er forsiktige med å uttale seg fordi de er redde for å ikke få et protonsenter. Jeg mener at fagmiljøet burde kunne enes om å kun ha ett senter og legge til side egeninteresser.

Tidligere i år svarte avdelingsdirektør Olav Mella ved Kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus, som har vært med i utredninger av protonterapi siden 2009 og var i prosjektgruppen for sluttrapporten, at han mener pengebruken er uproblematisk. Les mer om det her.

Powered by Labrador CMS