Helseminister Bent Høie (H) og helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen (Ap) møttes til Facebook-battle i vandrehallen mandag kveld. Foto: Foto: Anne Grete Storvik

Møttes til duell om ventelister

Hverken Torgeir Micaelsen (Ap) eller Bent Høie (H) kom med nyheter i duellen om ventelister og køer i sykehusene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/STORTINGET (Dagens Medisin): Helseminister Bent Høie (H) og Torgeir Micaelsen (Ap) møttes forrige uke til debatt om ventelister og køer i helsevesenet, hos NRKs Dagsnytt 18.
Men debatten var ikke ferdig. For før helgen inviterte Høie Micaelsen til Facebook-battle, og denne duellen, der Høie utfordret Micaelsen til å debattere ventelister, ble holdt i Stortingets vandrehall mandag kveld.

Micaelsen mener Bent Høie og regjeringen tegner et altfor rosenrødt bilde av ventelistesituasjonen på sykehusene. Høie på sin side har flere ganger holdt fast ved at ventetiden går ned og at køene blir kortere.
Disse synspunktene gjentok seg i stor grad i duellen fredag kveld.
Debatten gikk direkte på begge partienes Facebook-sider.
Dette har skjedd:

Som Dagens Medisin har skrevet er det over 160.000 forsinkede pasientavtaler ved norske sykehus.

 I mai skrev vi at langt flere sykehushenviste pasienter registreres som «uavklarte» og får time for utredning. Slik kan de strykes fra den offisielle ventelisten selv om de ennå ikke har fått behandling, og samtidig unngår sykehusene fristbrudd.

Dagens Medisin fortalte også om de «usynlige» køene som har oppstått i sykehusene: Bare ved én klinikk ved Oslo universitetssykehus stor det over 15.000 pasienter i intern kø – mens den offisielle ventelisten kun viste nær 2500.
Også i voksenpsykiatrien er det slik at flere pasienter settes i kø til utredning, og færre til behandling. Les mer om dette her: – Behandlingsforløp avsluttes tidlig - slik skjules fristbruddene

I juni måtte statsminister Erna Solberg svare for ventelistepraksisen ved norske sykehus, i spørretimen. - Hvis det kan stilles spørsmål ved statistikken skal vi gå gjennom den, sa hun.
Høie har bedt Helsedirektoratet granske ventelistepraksisen. Dette arbeidet forventes å være ferdig mot slutten av året.

Powered by Labrador CMS