Somadril trekkes fra markedet Foto:

Somadril trekkes fra markedet

Legemiddelverket har bestemt at legemidlet Somadril, som brukes av 82.000 nordmenn, skal trekkes fra markedet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


 
Dagens Medisin skrev i april at både norske legemiddelmyndigheter og fagpersoner ønsket å trekke den sterkt vanedannende medisinen, Somadril (karisoprodol) fra markedet. Bakgrunnen er at det ikke har påvist effekt på indikasjonen akutte ryggplager, og at studier viser et omfattende misbruk. Vedtaket er nå fattet av Legemiddelverket.

1. mai neste år
I første omgang flyttes legemidlet til reseptgruppe A og trekkes fra markedet 1. mai neste år. For Legemiddelverket var det spesielt legemidlets misbruksomfang som har ført til at det fjernes.

- Det er særlig den siste tids opplysninger om det store misbruket som viser at dette både er et nødvendig og riktig skritt å ta, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Råd til leger
Legemiddelverket har tatt avgjørelsen i tett samarbeid med produsenten, Actavis Norway, som har sendt ut brev til alle landets allmennleger der de informerer om vedtaket og hva leger bør gjøre med pasienter som står på Somadril.

Trapp ned og slutt
- Siden legemidlet ikke gir påviselig effekt for akutte ryggplager, og mer er forbundet med et misbruksproblem, anbefaler vi ikke at pasientene flyttes over på andre legemidler. Vi råder legene om å trappe ned og avslutte behandlingen, sier Madsen.

Riktig avgjørelse
- Tatt i betraktning risikoprofilen til Somadril og det store overforbruket av legemidlet, tror jeg dette er en riktig avgjørelse, sier lege og stipendiat Tomas Alme, som skrev en kritisk kronikk om legemidlet i Dagens Medisin tidligere i år. 


Se også:

Powered by Labrador CMS