Sjokolade bra for hjertepasienter

Sjokolade kan ha en beskyttende effekt for personer som har hatt hjerteinfarkt, viser en svensk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mari Rian Hanger
En ny studie viser at pasienter som hadde overlevd et hjerteinfarkt, og som i ettertid spiste sjokolade flere ganger i uken, hadde betydelig mindre risiko for å dø av hjerte- og karsykdom enn dem som ikke spiste sjokolade. 
Sjokoladekonsum
Studien er fra Karolinska Institutet og Uppsala Universitet, og er publisert i Journal of Internal Medicine.  
I studien deltok 1169 personer som hadde hatt hjerteinfarkt i perioden 1992–1994. Pasientene rapporterte selv om sitt sjokoladekonsum i de følgende tolv månedene etter infarktet.
Jo mer, desto bedre
De som spiste mest sjokolade – to ganger i uken eller oftere – hadde minst risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer. Her var risikoen redusert med 66 prosent, sammenlignet med dem som aldri spiste sjokolade.
For de som spiste sjokolade en gang i uken, var risikoen redusert med 44 prosent, og for de som spiste mindre enn en gang i måneden, var risikoreduksjonen på 27 prosent.
Pasientene ble fulgt opp i åtte år etter infarktet, med tanke på sykehusinnleggelser og dødelighet.
Nødvendig med flere studier
Ingen av pasientene som deltok i studien, hadde diabetes.
Forfatterne av kohortstudien påpeker at selv om funnene støtter tidligere funn om at sjokolade er en rik kilde til gunstige bioaktive ingredienser, er det nødvendig med større, kontrollerte randomiserte studier for å bekrefte studien. 

Powered by Labrador CMS