SECOND OPINION: – Det er et stort behov for second opinion og fri rettshjelp, mener generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:
SECOND OPINION: – Det er et stort behov for second opinion og fri rettshjelp, mener generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

– Vesentlig å involvere pårørende

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse sier helseministerens utvalg, som skal vurdere regelverket for tvang, er etterlengtet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse,er glad for Høies løfte om endring av regelverket for tvang i psykisk helsevern.

– Dette har vi i Rådet etterlyst lenge, sier Tove Gundersen til Dagens Medisin.

Flere lovforslag
I Aftenposten 12. april uttalte helseminister Bent Høie at regjeringen vil endre loven om psykisk helsevern for å styrke pasientrettighetene knyttet til tvangsbruk. Flere lovforslag skal legges frem til sommeren. 

– Det er vesentlig med pårørendeinvolvering, ikke bare pasientinvolvering. Det er pårørende som er livredde for at deres barn, søsken og ektefeller skal avslutte livsnødvendig behandling. Involvering og samarbeid krever smidighet, relasjonell kompetanse og god ledelse, sier Gundersen.

Må rådføre seg
Bent Høie skriver i en kronikk samme dag i Aftenposten at det vil bli foreslått at pasienter som er samtykkekompetente får rett til å avslutte tvangsbehandling og rett til å nekte å ta imot tilbud om behandling. Han skriver videre at de vil sikre grundige vurderinger før tvang kan tas i bruk og at faglig ansvarlig vil få en plikt til å rådføre seg med kollega før vedtak om tvang.

– Det er et stort behov for second opinion og fri rettshjelp. Dette vil gi pasienter mye større rettssikkerhet. Psykisk helsevern er alt for lukket, og det er lagt for mye makt i hendene på psykiatere. Når vi vet at ledelse og kultur er viktige faktorer i endring, må flere aktører på banen. Hvorfor er det riktig med fornyet vurdering innen somatikken men ikke innen psykisk helsevern? spør Tove Gundersen.

Psykiaterne ikke med på råd
Lederen av Norsk psykiatrisk forening sier til Aftenposten at hun er provosert over at helseministeren ikke har rådført seg med psykiaterne før lovforslaget legges frem i Stortinget:
– Men vi er absolutt innstilt på lovendringer. Vi skulle bare så gjerne være med i diskusjonene, sier Anne Kristine Bergem, som påpeker at det av og til ikke finnes gode alternativ til tvang.

Powered by Labrador CMS