SELVMORDSFORSØK: Forskerne har fulgt over 185.000 personer som i perioden 1970-2010 ble lagt inn for selvmordsforsøk eller selvskading. Foto: Gettyimages
SELVMORDSFORSØK: Forskerne har fulgt over 185.000 personer som i perioden 1970-2010 ble lagt inn for selvmordsforsøk eller selvskading. Foto: Gettyimages

Unge med selvmordsforsøk har svært forkortet levetid

Unge menn som har ett selvmordsforsøk bak seg har 18 år kortere forventet levetid enn den øvrige befolkningen. De dør som oftest av andre årsaker enn selvmord.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser en ny studie fra Karolinska Institutet og Umeå Universitet som publiseres i Acta Psychiatrica Scandinavia.

– Selvmord er selvsagt vanlig i denne utsatte pasientgruppen, men en fordypet analyse viser at overdødeligheten for en stor del kommer av ikke-psykiatriske sykdommer, sier Jussi Jokinen, psykiater og professor ved Umeå Universitet, til ki.se.

Lever 18 år kortere
Forskerne har fulgt over 185.000 personer som i perioden 1970-2010 ble lagt inn for selvmordsforsøk eller selvskading.

Studien viser at 20-årige menn som har gjort ett selvmordsforsøk har 18 år kortere forventet levetid enn den øvrige befolkningen.

20-årige kvinner med selvmordsforsøk har 11 år kortere levetid.

Fysiske lidelser
Fullbyrdet selvmord forårsaket en mindre andel av dødsfallene. Vanligere var det at fysiske lidelser var dødsårsaken.

Rickard Ljung, lege og dosent ved Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, har ledet studien.

Han mener resultatene belyser en ulikhet i helsetilbudet der pasienter i psykiatrien ikke ser ut til å få den helsehjelpen de trenger.

– Vi har tidligere vist at psykiatriske pasienter får en dårligere behandling for sine ikke-psykiatriske plager og sykdommer, sier Ljung.

– Ikke overraskende
Psykolog og spesialrådgiver Johan Siqveland ved Ahus sier tallene ikke er overraskende, ut fra det man vet om økt dødelighet knyttet til mange psykiske lidelser og sosiale forhold.

– Bare sosiale forskjeller kan utgjøre ti års forskjell i levealder for menn, mellom ulike bydeler. Men det er nyttig at sammenhengen med selvmordsforsøk vises i så store studier og et så objektivt utfallsmål som død, sier Siqveland, som er spesialist innen selvmordsatferd og oppfølging etter selvmordsforsøk.

Foruroligende
Han sier studien viser, med enda bedre metoder, noe man i stor grad visste fra før- at det er foruroligende store forskjeller i levealder.

– Det vi trenger mer av er studier som viser oss hva vi kan gjøre bedre og hva som er effektive tiltak for å redusere denne luken. De som gjør selvmordsforsøk har ofte alvorlige og komplekse problemer som gjør det utfordrende å lage gode behandlingstiltak for denne gruppen. Både bedret behandling og større sosiale tiltak er trolig viktig, sier han.

Powered by Labrador CMS