– Manglende videreutdanning av leger rammer pasientene
Sveriges läkarförbund, som har nær 55.000 leger som medlemmer, har meldt den svenske regjeringen til EU-kommisjonen for overtredelse av Yrkeskvalifikasjonsdirektivet.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Fagforeningen anser at regjeringen bryter mot artikkel 22b i direktivet, som sier at en medlemsstat gjennom å oppmuntre til videreutdanning av leger skal sikre effektiv og sikker utvikling av yrket.
– Pasienter behandles med foreldede metoder
– Sveriges leger har fått nok. Läkarförbundet melder Sverige til EU-kommisjonen for overtredelse av direktivet. Årsaken er at Sverige ikke oppfyller kravene som stilles til medlemsstatene om videreutdanning for legene, uttaler Heidi Stensmyren, leder i Sveriges läkarförbund, til Läkarförbundet og svenske Dagens Medicin.
Videreutdanning er et viktig parameter i Yrkeskvalifikasjonsdirektivet, og understreker viktigheten av videreutdanning av legespesialister.
– Det står ettertrykkelig i direktivet at medlemsstatene skal oppmuntre til videreutdanning av spesialister, heter det fra Läkarförbundet.
Forbundet mener den medisinske forskningen har gjort enorme framskritt de siste årene som ikke kommer svenske pasienter til gode.
De mener også at det tar for lang tid å implementere nye arbeidsmetoder og behandlinger i svensk helsevesen, og at det tar for lang tid å fase ut gammel kunnskap.
Viseordfører i forbundet, Sofia Rydgren Stale, sier også at visse pasienter behandles med foreldede metoder.
– Arbeidsgivers ansvar
– Det er ikke av motvilje, men fordi det er vanskelig å holde seg oppdatert på de siste forskningsresultatene og behandlingsmetodene dersom arbeidsgiver ikke velger å investere tid og penger på de ansatte. For dette er en investering, ikke en utgift, sier Stale og Stensmyren.