SOM PLANLAGT: I regjeringsplattformen ble det klart at Ullevål sykehus skal legges ned som planlagt og isteden skal man bygge opp andre sykehus i hovedstadsregionen. Illustrasjonen er av Nye Aker sykehus. 

 

Foto:

Regjeringen: OUS-utbyggingen vil gå som planlagt

– Skuffende. – Pinlig  – Skandale. – Mangel på respekt, er blant reaksjonene fra Oslo-politikere, etter at regjeringen går inn for statlig regulering og mot Oslo bystyres vedtak. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Oppdatert med kommentarer fra politikere

Helse- og omsorgsdepartementet ba fredag Kommunal- og distriktsdepartementet om å gjennomføre reguleringsprosessen for Nye Rikshospitalet på Gaustad og Nye Aker som statlig reguleringsplan.

– Det er nå avgjørende at Oslo universitetssykehus og Helse sør-øst sikres forutsigbarhet for å realisere planene for Nye Aker og Nye Rikshospitalet på Gaustad, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

– Haster

I Hurdalsplattformen har regjeringen lagt til grunn at de skal sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus.

I regjeringsplattformen ble det klart at Ullevål sykehus skal legges ned som planlagt og isteden skal man bygge opp andre sykehus i hovedstadsregionen.

– Oslo universitetssykehus er det sykehuset i landet med de dårligste byggene – og det haster å få på plass nye og moderne sykehus til en raskt voksende befolkning i Oslo, heter det i pressemeldingen.

– Pinlig

– Jeg syns det er veldig pinlig at Senterpartiet i regjering ikke setter foten ned. De bøyer nakken, selv når det gjelder lokalt selvstyre, sier Senterpartiets Jan Bøhler til Dagsavisen.

Stortingsrepresentant fra Buskerud, Per Olaf Lundteigen, er også skuffet over partiet.

– Det er et feil signal. Det er dypt beklagelig at regjeringa går til et sånt skritt, sier han til avisa.

– En skandale

Nedleggelsen av Ullevål er omstridt. Et stort flertall i Oslo kommunes bystyre har tidligere uttrykt motstand mot å legge ned Ullevål sykehus.

– Det er ikke til å tro at en regjering som hevder at de er opptatt av lokaldemokrati, velger å fullstendig ignorere lokaldemokratiet i sykehussaken. Det vitner om total mangel på respekt for bystyret i Oslo, men også for egne partikollegaer i Oslo Arbeiderparti og Senterpartiet. Dette er en skandale, skriver Hallstein Bjercke (V) i Oslo bystyre i en epost til NTB fredag ettermiddag.

Ser rødt

Også partiet Rødt ser rødt etter fredagens beslutning.

– Jeg trodde dette var 1. aprilspøk. Sp tråkker på det kommunale selvstyret, og Ap lytter ikke til fagforeningene. Alle andre enn sykehusdirektører og regjeringsmedlemmer ser at å gi fra seg en tomt med verdifulle bygg og store utbyggingsmuligheter for å bygge ut på en liten tomt med begrensninger på alle kanter er en dårlig idé. Fagmiljøene på sykehuset står samlet imot, sier stortingsrepresentant Seher Aydar til NTB.

Mangel på respekt

– Det er ikke til å tro at en regjering som hevder at de er opptatt av lokaldemokrati, velger å fullstendig ignorere lokaldemokratiet i sykehussaken. Det vitner om total mangel på respekt for bystyret i Oslo, men også for egne partikollegaer i Oslo Arbeiderparti og Senterpartiet. Dette er en skandale, skriver Hallstein Bjercke (V) i Oslo bystyre i en epost til NTB.

Statlig regulering

– Dette betyr at Aker blir et stort akuttsykehus for Groruddalen og at utbyggingen på Gaustad skal gå i henhold til vedtatte planer. Det vil blant annet innebære flytting av virksomhet fra Ullevål til disse stedene, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.

Gjennomføringen skjer altså til tross for at Oslo bystyre har vedtatt at det er imot utbyggingen på Gaustad.

– Det er nettopp det at bystyret har vedtatt at de er mot Gaustad-utbyggingen som gjør at vi mener det er riktig å gjennomføre en statlig regulering. Samtidig sikrer vi at Oslo blir en høringsinstans og kan komme med sine innspill, sier Bekeng.

Powered by Labrador CMS