Ny hjertemarkør i urinen
Pasienter med stabil koronarsykdom med dårligst prognose, har oftere forhøyet verdi av en biomarkør i urinen.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
En norsk studie gjort av Eva Ringdal Pedersen, Gard Svingen og kollegene ved Avdeling for klinisk forskning ved Universitetet i Bergen (UiB), konkluderer med dette.
Publikasjonen er et resultat av et samarbeid mellom UiB og hjerteavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus.
En sterk markør
Markøren, som dannes av en ratio mellom kynurenin og tryptofan (KTR), ble i studien koblet mot risikoen for alvorlige hjertehendelser.
- KTR viste seg å være en sterk markør for dårligere prognose hos pasienter med stabil angina pectoris, sier Pedersen.
Tre ganger økt risiko
Firedelen av de drøyt 3200 med høyest KTR-verdi i studien, hadde mer enn tre ganger økt risiko for å bli rammet av akutt hjerteinfarkt eller død, sammenlignet med firedelen med de laveste verdiene.
- Denne økte risikoen var uavhengig av de klassiske risikofaktorene, og måling av urin-KTR ga prognostisk informasjon utover vurdering av de klassiske risikofaktorene, sier postdoktoren ved Seksjon for kardiologi ved UiB.
Studien viser at KTR er bedre risikomarkør enn andre biomarkører som brukes i klinisk praksis, som for eksempel CRP og kreatinin i blod og albumin i urin.
Bedrer risikoprediksjonen
Prøver ble tatt fra over 3000 pasienter i forkant av elektiv koronar angiografi, og gjentatt etter ett og tre år hos omtrent halvparten av pasientene.
I løpet av oppfølgingstiden på rundt 4,5 år, gjennomgikk 8,4% en større koronarhendelse, 7,8% fikk et akutt hjerteinfarkt og 7,6% døde.
Risikoen for slike hendelser, var altså assosiert med økende KTR-verdi.
- Klassiske risikofaktorer som alder, kjønn og røyking ga mest informasjon om risikoen til hver pasient. Måling av KTR i urinen i tillegg til disse kliniske parameterene, ga en liten til moderat bedring i risikoprediksjonen, sier Pedersen.
Pedersen og kollegene har tidligere vist at også KTR i plasma var også knyttet til risiko, men i langt svakere grad enn i urinen.
Mulig fremtidig anvendelse
Urinmarkøren har flere egenskaper som gjør den lovende for en eventuell fremtidig klinisk anvendelse.
- Den er en sterk prediktor for hjertekarsykdom, og er svært spesifikk for dette. Dessuten later det til at nivået av KTR i urin hos den enkelte, holder seg stabilt over tid, poengterer Pedersen.
Samtidig tror hun det vil oppleves som en fordel, både for pasienter og helsepersonell, at den kan måles i en enkel urinprøve.
- Våre funn er alene ikke egnet til å endre oppfølgingsrutinene for denne pasientgruppen. Nytteverdien må også vurderes i andre kohorter med hjertepasienter og friske, avslutter Pedersen.
Referanse: Urinary excretion of kynurenine and tryptophan, cardiovascular events, and mortality after elective coronary angiography. Pedersen ER, Svingen GF, Schartum-Hansen H, Ueland PM, Ebbing M, Nordrehaug JE, Igland J, Seifert R, Nilsen RM, Nygård O. European Heart Journal, juli 2013.