Noen puster tyngre enn andre

Personer med kols opplever flere symptomer samtidig. Yngre og de med lavere utdanning opplever tung pust som et større problem enn andre kolspasienter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem i en artikkel som bygger på en masteroppgave av lungesykepleier og stipendiat Christine Råheim Borge.

Hun er i gang med et doktorgradsarbeid om pustekontroll og opplevelse av tung pust hos kolspasienter.
Helsepersonell må utvide fokus
Lungesykepleieren mener at hennes resultater antyder et behov for at helsepersonell utvider fokuset til ikke bare å omfatte lungefunksjon og pusteproblemer, men også tilleggsplagene.
– Tung pust henger i stor grad sammen med tilleggsplager som angst, depresjon, trøtthet, søvnplager og smerte og lite med lungefunksjonen. Helsepersonell bør konsentrere seg mer om slike problemer enn de gjør i dag, sier stipendiaten om dette hovedfunnet til Dagens Medisin.
Alder og utdanning har betydning
Hennes tverrsnittstudie er gjennomført blant 154 pasienter med kols. Studien viser at personer som opplever tung pust også opplever andre symptomer. Den viser også at yngre kolspasienter opplever tung pust som et større problem enn eldre, og at de som har lavere utdanningsnivå puster tyngre enn de med mer utdanning. Resultatene er publisert i septemberutgaven av Journal of advanced nursing.
Det viste seg også at yngre kolspasienter med tung pust erfarer mer symptomer som angst, søvnvansker og smerte, mens tung pust hos de med lavere utdanning var forbundet med depresjon, angst og smerte. Det kom også frem at røyking hadde sammenheng med depresjon. Alle resultatene er statistisk signifikante.
Mer symptomer hos yngre?
– Det er mulig at yngre kolspasienter opplever sykdommen som mer truende enn de eldre, som har mer erfaring med denne kroniske sykdommen.

Det sier Råheim Borge om betydningen av alder ved kols. Personer som deltok i studien var mellom 36 og 87 år.
– Få studier viser at symptomer har sammenheng med lav utdannelsesnivå hos personer mer kols. Én studie viser blant annet at flere personer med kols har lavere utdannelse. Dette kan være årsaken til våre resultater, svarer hun.
Kombinerer klinikk og forskning
Christine Råheim Borge arbeider for tiden i 20 prosent stilling på medisinsk avdeling ved Lovisenberg Diakonale sykehus som lungesykepleier, men arbeider også i en 80 prosent stipendiatstilling knyttet til Institutt for helse og samfunn ved Universitetet i Oslo. Stipendiatstillingen er finansiert av Helse og Rehabilitering gjennom søkerorganisasjonen LHL.
Masteroppgaven gjennomførte hun ved siden av sitt kliniske arbeid ved sykehuset. Pasientene ble undersøkt for kols og ble bedt om å fylle ut et spørreskjema om hvorvidt de hadde tilleggsproblemer som tung pust, depresjon, angst, trøtthet, søvnvansker og smerter.

Powered by Labrador CMS