Fant ingen MS-effekt av omega-3

Fettsyren omega-3 kan likevel ikke dempe MS, slik man har trodd i femti år.

Publisert

Det viser en studie utført av stipendiat Stig Wergeland ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Bergen (UiB). Resultatene ble nylig publisert tidsskriftet Archives of Neurology.

Avliver 50 års myte
I over femti år har MS-pasienter over hele verden satt sin lit til at omega-3 kan holde sykdommen tilbake, men dette viser seg nå ikke å holde stikk. Også helsepersonell har trodd at omega-3 er gunstig for MS-pasienter, ifølge På Høyden, UiBs nettavis. 

– Studien vår viste at omega-3 tilskudd ikke har noen effekt på sykdomsaktiviten ved MS, verken når den blir gitt alene eller i kombinasjon med eksisterende behandling for MS, sier Wergeland til nettavisen.

Han forteller at det tidligere har vært utført svært få undersøkelser som har tatt for seg effekten av omega-3 på MS-pasienter, og at disse hadde mye mindre omfang enn den nye studien.

– De tidligere undersøkelsene har vært små og manglet kontrollgrupper, og de har ikke klart å komme til en entydig konklusjon, seier Wergeland.

Samme effekt som placebo
Forskningen som han har utført sammen med kolleger viser imidlertid klare resultater. Av de 92 MS-pasientene som deltok i undersøkingelsen fikk 46 av dem daglig omega-3 over en periode på seks måneder, mens de resterende 46 fikk et placebomiddel.

Undersøkelsen viste helt entydig at det ikke var noen forskjell på sykdomsutviklingen hos de to gruppene, ifølge På Høyden.

Powered by Labrador CMS