Kirurgene Trygve Thorsen (t.v) og Aksel Foss i gang med levertransplantasjon nummer 1000 i Norge. Foto: Rune Thorstein

1000 levertransplantasjoner i Norge

Nylig ble levertransplantasjon nummer 1000 utført ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. - Vi har god tilgang på donorer, sier professor Aksel Foss.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

FAKTA

Over 90% lever med sine nye lever etter 1 årCirka 80% lever etter 5 årVentetiden på ny lever er vanligvis 1-3 måneder De vanligste komplikasjonen i dag er problemer med galleveiene og med blodforsyning til leveren.Etter transplantasjonen får pasienten livslang behandling med immundempende medisiner
I 1984 startet man opp med levertranslantasjoner ved Rikshospitalet. Etter som årene har gått, har suksessraten steget betraktelig. I dag lever over 90 prosent ett år etter transplantasjonen.Positiv innstillingI en del andre europeiske land benytter man også levende donorer for lever.- Vi trenger ikke benytte levende donorer fordi vi har god tilgang på organer fra avdøde givere i Norge, faktisk dobbelt så god som i de andre nordiske landene, sier Foss.For tiden har Rikshospitalet tilgang til omtrent 125 donorer i året.- De aller fleste nordmenn har veldig positiv innstilling til organdonasjon, sier Foss.Grundig sjekkI høst var danske aviser preget av historien om Carina. Der tok legene opp spørsmålet om organdonasjon før jenta var erklært hjernedød, og levnet henne ikke noe håp.- Dette kunne ikke skjedd i Norge, siden vi alltid bruker røntgenundersøkelse for å sjekke at det ikke er blodtilførsel til hjernen. Slike hendelser er svært ødeleggende for folkets holdning til organdonasjon, sier Foss. Store fremskrittSuksessraten har steget kraftig. Dette er først og fremst på grunn av store fremskritt ved den tekniske utførelsen av operasjonen, men også andre faktorer har vært medvirkende.- På midten av 80-tallet døde nesten halvparten av pasientene, og dette var i hovedsak på grunn av tekniske komplikasjoner. Her har det skjedd utrolig mye, noe som blant annet har ført til at vi har gått ned fra operasjonstid på 12 timer til 5-6 timer, sier Foss.Tidligere var det ikke uvanlig med mange blodoverføringer og komplikasjoner. De fleste pasientene er i dag stabile under operasjonen, og ofte oppe og går etter noen dager.STORT INNGREP: Pasienten ligger på operasjonsbordet i fem-seks timer og mange mennesker er i sving. Suksessraten er imidlertid høy.
Powered by Labrador CMS