KREVENDE: – Jeg synes 2022 har vært et meget spesielt og krevende år både på jobb og ellers i samfunnet, sier direktør Audun Hågå i Legemiddelverket. Foto: SLV Foto:

KREVENDE: – Jeg synes 2022 har vært et meget spesielt og krevende år både på jobb og ellers i samfunnet, sier direktør Audun Hågå i Legemiddelverket. Foto: SLV

Foto:

– Optimisten i meg ønsker noen flere av de gode gamle «jevne dagene»

Direktør Audun Hågå i Legemiddelverket vil gjerne ha flere vanlige arbeidsdager, men forventer at 2023 vil by på en jevn strøm av mindre eller større kriser, utfordringer og unntakstilstander.

Publisert

Dagens Medisin har spurt et knippe personer innen helsesektoren om hvordan de vil oppsummere året som har gått, hvilke forventninger de har til det nye året og hvilke løsninger de ser for seg på utfordringene i helsesektoren i tiden fremover.

Audun Hågå er utdannet biolog, har jobbet i legemiddelindustrien og vært avdelingsdirektør i Folkehelseavdelingen i Helse- og omsorgsdepartemenet. Siden 2013 har vært direktør i Statens legemiddelverk.

– Hvordan vil du oppsummere 2022?

– Jeg synes 2022 har vært et meget spesielt og krevende år både på jobb og ellers i samfunnet. Etter en lang, arbeidsintensiv og tung periode med pandemi gikk vi hodestups inn i situasjon med krig i Europa og dyrtid. Det er klart det grunnleggende påvirker oss alle.

– På Legemiddelverket har vi gjort vårt beste for å komme over i normalsituasjon og ta tak i diverse ting som har stått på pause under pandemien. Vi har fått på plass strategi, virksomhetsplan og har også gjennomført en omorganiseringsprosess, slik at vi kan starte 2023 med ny frisk til det beste for samfunnet og pasientene! 

Jeg er redd vi blir truffet av en økonomisk virkelighet vi ikke har opplevd tidligere. Audun Hågå

– Hva har vært det viktigste som har skjedd i år for din jobb?

– På legemiddelområdet er vi så godt som medlemmer i EU og er underlagt det samme regelverket med plikter og rettigheter. Kommisjonen har hatt en rekke oppfølgingstiltak etter sin Pharmaceutical Strategy, og vi har jobbet mye med å følge opp og forsøke å påvirke utviklingen – og fått gjennomslag i noen viktige saker.

– Det har også vært en «ketchup-effekt» med fysiske møter i det europeiske regulatoriske nettverket etter et par år med håpløst begrensende elektroniske møter. Du verden så mye mer man kan få ut av én fysisk kaffepause enn av timer med elektronisk rapportering! 

– Hva gjør du for å slappe av i julen?

– Det lønnlige håpet er at det roer seg såpass på jobben at hodet kan bli fylt av helt andre og hjemlige ting i noen dager. Og så håper jeg på godt skiføre så jeg kan roe ned på skitur i marka.  Det pleier å gjøre underverker for mot, kraft, initiativ og ideer når man gyver løs på jobben igjen!

– Hvilke forventninger har du til det nye året?

– Optimisten i meg ønsker noen flere av de gode gamle «jevne dagene», der vi bare gjør den vanlige jobben vår, men realistisk sett forventer jeg å håndtere en jevn strøm av mindre eller større kriser, utfordringer og unntakstilstander!

– Økonomien er krevende i hele helsesektoren – hvordan merker du det der du er?

– Vi kommer til å merke det meget godt. Jeg er redd vi blir truffet av en økonomisk virkelighet vi ikke har opplevd tidligere.

– Hva er det største problemet i helsesektoren – og hvordan skal vi løse det?

– Vi på Legemiddelverket får fokusere på vårt samfunnsoppdrag med å bidra til raskere tilgang, riktigere bruk og sikrere forsyning av medisinske produkter – og legge til rette for innovasjon. Det er en utfordrende og spennende oppgave der utviklingen går raskt.

Powered by Labrador CMS