ALVORLIG: - Vi må regne med flere slike tiltak og mangler fremover, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen til Dagens Medisin.  Foto: Lasse Moe

Innfører rasjonering av antibiotikum

Statens legemiddelverk setter virkestoffet azitromycin på rasjoneringslisten som følge av mangel.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

​Apotekene kan ikke lengre levere ut azitromycin (Azitromax) på hvit resept, med unntak av resepter som er skrevet ut før 31. mars 2020. Tiltaket gjelder fra 13:00 i dag tirsdag, melder Statens legemiddelverk på sine nettsider.

Azitromycin er et antibiotikum som brukes i behandling av infeksjoner, som for eksempel mykoplasmalungebetennelse og kjønnssykdommer, som klamydia og gonoré. Legemiddelet har også blitt benyttet sammen med malariamedisinen hydroksyklorokin (Plaquenil) i en fransk studie for behandling av Covid-19-pasienter.

Legemiddelverket opplyser om at rasjoneringen innføres på grunn av mangel og for å sikre at pasienter som har behov for antibiotikumet får det.

- Dette jo alvorlig og vi må regne med flere slike tiltak og mangler fremover. Heldigvis finnes det i dette tilfeller alternativer, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen til Dagens Medisin. 

Pasienter som har hvite resepter skrevet ut etter 31. mars 2020, skal henvises til lege for å få annen behandling, oppgir SLV. Det er ingen restriksjon for blå resept.

Statens legemiddelverk oppgir at tiltaket varer til forsyningssituasjonen er bedret.

Saken er oppdatert.

Powered by Labrador CMS