MEDISINMANGEL: Det er mangel på Asasantin Retard og Persantin Retard. Illustrasjonsfoto: Getty Images Foto:

Slagmedisiner tas av markedet – 32.000 pasienter rammes

32.000 pasienter kan rammes når legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim slutter å produsere legemidler som brukes til behandling av hjerneslag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Legemiddelfirmaet Boehringer Ingelheim avregistrerer legemidlene Asasantin Retard og Persantin Retard. Legemidlene brukes for å forebygge nye tilfeller av hjerneslag.

– Det er svært viktig at berørte pasienter får alternativ behandling, der likeverdige preparater ikke er tilgjengelig. Lege, eventuelt legespesialister som indremedisiner, hjertespesialister og nevrologer, må konsulteres, skriver Statens legemiddelverk (SLV) på sine nettsider.

Asasantin Retard blir avregistrert fra 1. juli, mens Persantin Retard blir på markedet til 15. september. Sistnevnte har per i dag ikke et tilsvarende legemiddel. Orion Pharma melder om trygg leveranse av Diprasorin, som er likeverdig til Asasantin Retard.  

– Pasienter som står på Asasantin Retard kan bytte til Diprasorin. For pasientene som står på Persantin Retard, cirka 16.000 pasienter, finnes det ikke et direkte alternativ og legene må da finne en annen behandling. Siden dette skjer i løpet av sommeren er det viktig at legene er svært oppmerksomme og sørger for at ingen får opphold i denne viktige behandlingen, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i SLV, til Dagens Medisin.

På sine nettsider foreslår SLV flere alternative legemidler til Persantin Retard, avhengig av pasientens tilstand. SLV kjenner ikke begrunnelsen til at legemiddelselskapet nå stanser produksjonen av disse legemidlene over hele verden.

Powered by Labrador CMS